Deset typů zavazadel a cestovních doplňků, které potřebuje každý cestovatel


Není zavazadlo jako zavazadlo. Někdy jedete pryč na pár dnů a stačí vám něco menšího, jindy potřebujete sbalit opravdu hodně věcí a jediným řešením je velký kufr. V dalším případě vás čeká pracovní cesta s notebookem a jindy zase potřebujete být mobilní, což znamená sbalit se do batohu.

Vyšlo mi, že zkušený cestovatel bude mít doma tak kolem deseti druhů zavazadel a doplňků. Neděste se ale, že byste teď hned měli naběhnout do obchodu nebo sednout k internetu a doobjednat chybějící kusy, abyste to měli taky komplet. Každý si svoji sbírku buduje postupně a pořizuje si další typy zavazadel podle potřeby. Nicméně je pravděpodobné, že se po letech cestování propracujete právě k následující desítce.

1. Velký kufr 

I zarputilý zastánce cestování jen s příručním zavazadlem se občas dostane do situace, kdy potřebuje velký kufr. Na rozdíl od příručního zavazadla, kde počítáte každé deko, nemusíte volit ten nejlehčí model - kufr by měl být v první řadě odolný, aby vydržel manipulaci při nakládání do letadla.

Čtyři kolečka usnadní pohyb i plně naloženého kufru.

Zkuste se vyhnout generické černé barvě - díky nápadnější barvě nebo tvaru svůj kufr rozeznáte snáze na pásu.

Co se týče velikosti či objemu kufru, tato volba je čistě individuální. Pro mě osobně je hranice někde kolem 60 litrů, což je v zásadě kufr střední velikosti. U takto velkého kufru vím, že ho zvládnu sama - nikdo mi s ním nemusí pomáhat do vlaku ani do autobusu, vyjdu s ním po schodech a navíc bych se musela hodně snažit, abych ho přecpala tak, že překročí povolenou hmotnost pro odbavené zavazadlo.

Přečtěte si také: Jak si vybrat kufr

2. Příruční kufr

V mém případě bezkonkurenčně nejpoužívanější typ zavazadla, což znamená, že jeho výběru věnuji největší péči. Popravdě nás všechny k tomu nutí neustále se měnící pravidla leteckých společností, kdy je opravdu nutné si už v době rezervace letenky zkontrolovat povolené rozměry a hmotnost palubního zavazadla, aby nás potom těsně před cestou nečekalo nepříjemné překvapení.

Protože každá společnost má jiná pravidla, budou moje rady ohledně výběru příručního kufru více než obecné.

Snažte se najít co nejlehčí model, který bude ale zároveň dostatečně odolný, aby přežil i příležitostné odbavení (ať už zamýšlené nebo takzvaný gate check, kdy by se při plně obsazeném letu nevešla všechna zavazadla do schránek nad hlavou, a tak budete požádání už v gatu, abyste svůj kufr odevzdali k přepravě v zavazadlovém prostoru).

Co se týče rozměrů, čím více se přiblížíte velikosti 55 x 35 x 20 cm, tím máte větší pravděpodobnost, že vaše zavazadlo bude vyhovovat pravidlům letecké společnosti, s níž poletíte.

3. Taška na víkend

V situacích, kdy by i příruční kufr byl moc velký, přijde vhod textilní taška na víkend. Přiznám se, že nejsem moc fanoušek typické víkendové tašky s dvojitými uchy do ruky a dlouhým popruhem na nošení přes rameno. Možná to vypadá pěkně na fotkách, já mám ale pocit, že se obsah pěkně pronese, a po chvíli se mi zdá, že mi upadne rameno.

Moje ideální taška na víkend mě před několika lety definitivně opustila. Byla lehká, a přesto pevná, měla dvě delší ucha na nošení přes rameno i v ruce a vyztužené dno, aby se při nošení moc neprohýbala. Jakmile na něco podobného znovu narazím, dám rozhodně vědět.

4. Batoh

Už před časem jsem tady zmiňovala, že nejsem batohový typ. Nošení batohu místo kabelky je moje noční můra, protože věci nemám po ruce a nevidím, jestli se mi někdo v batohu nepřehrabuje.

Nicméně v mé sbírce zavazadel batoh nechybí a neměl by ani vám. Ten můj je střední velikosti a má objem kolem 17 litrů. Je to ideální společník na krátké víkendové cesty, kdy víte, že se například v neděli ráno odhlásíte z hotelu, ale let máte až večer a nechcete se vracet do hotelu pro odložený kufr.

Protože budete batoh nosit určitě několik hodin, vyplatí se zainvestovat do modelu s polstrovanými zády a popruhy. Ten komfort za to stojí!

5. Taška na notebook

Na pracovní cesty to je většinou nezbytnost, na soukromé cesty zase nejspíše využijete polstrovanou kapsu ve větší kabelce nebo batohu. Já osobně používám kombinaci neoprenového obalu a plátěné tašky - na kratší přesuny to je ideální.

6. Packing cubes 

Existuje několik způsobů balení oblečení do kufru - komínky, rolování atd., ale v poslední době získává na oblibě balení do takzvaných packing cubes. Jsou to látkové obaly na oblečení, které se většinou prodávají v několika velikostech a v sadě. Díky nim můžete využít prostor kufru opravdu na maximum, protože oblečení se do nich ukládá natěsno a díky zipu vše drží pěkně pohromadě. Navíc pomáhají zorganizovat obsah kufru: oblečení si můžete rozdělit do jednotlivých obalů po dnech nebo si zabalit zvlášť např. sadu na převlečení po dlouhém letu. Pokud ve vybavení vašeho kufru chybí pytlík na boty, vypomohou právě packing cubes (nebo v nejhorším případě igelitka...).

7. Průhledná taštička na tekutou kosmetiku

Naprosto se mi příčí používat na tekutou kosmetiku jednorázové igelitové pytlíky, proto jsem si pořídila průhlednou taštičku o objemu 1 l, kterou momentálně používám třetím rokem a určitě mi ještě nějaký ten rok vydrží.

Prošla jsem s ní bez problému prakticky všemi bezpečnostními kontrolami na letišti - stalo se mi jen jednou, že jsem byla přinucena obsah přendat do onoho obligátního igeliťáku (který hned za security letěl do koše). Nicméně vše jsem provedla bez odmlouvání a následně tento neekologický postup zkritizovala ve formuláři zkoumajícím spokojenost cestujících. (A popravdě, pokud se po této zkušenosti mohu vyhnout Terminálu 3 na Heathrow, udělám to.)

8. Kosmetická taštička

Dá se pořídit ve všech možných barvách a velikostech - stačí si jen vybrat podle vlastního vkusu a potřeb. Zvláště to druhé jmenované bych zdůraznila: před lety jsem si pořídila velkou kosmetickou taštičku, či spíše tašku. Byla krásná, dala se rozepnout a pověsit například v koupelně, měla milion oddílů, zkrátka organizátorův sen. Jenže když jsem  do ní dala svou kosmetiku (včetně taštičky s tekutinami), byla zaplněná sotva z poloviny. Nakonec jsem do ní balila i (čisté) prádlo a ponožky a občas i pár triček, abych ten prostor nějak využila. (Taška skončila nakonec na eBayi.)

Ještě připomenu, že pokud si tykáte s šicím strojem, můžete si kosmetickou taštičku vyrobit sami třeba z vyřazené textilní kabelky. Stejně tak se dá kosmetika zabalit do malé kabelky, kterou později využijete i při cestování.

9. Plastová obálka na dokumenty

Jedna z nejšikovnějších (a nejlevnějších) věcí, které mám na cestování. Místo cestovní peněženky používám běžnou plastovou obálku na druk, do které si ukládám veškerá potvrzení, itinerář, karty leteckých společností, peníze a pas. Vše je přehledně na jednom místě a díky výrazné barvě obálku okamžitě rozeznám i proti tmavé podšívce kabelky.

10. Skládací taška

Pokud máte tušení, že na cestách budete nakupovat, stačí si přibalit skládací tašku. Sbalená má opravdu malé rozměry a vejde se pohodlně do přední kapsy kufru, rozbalená je velikosti příručního zavazadla. Kufr, který je přece jen odolnější, nechte odbavit  a do kabiny letadla si potom vezměte právě tuto látkovou tašku. Pro jistotu do ní ale ještě přendejte suvenýry a oblečení, o které opravdu nechcete přijít – co kdyby se kufr zpozdil nebo nedejbože ztratil.

Komentáře

  1. Dobrý den. Zcela náhodou jsem objevila Váš nový blog (kdysi dávno jsem sledovala ten starý). Nejsem žádný velký cestovatel a tak Vaše cestovatelské tipy jsou pro mě užitečné .Díky. Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Olgo, jsem ráda, že se Vám podařilo můj nový blog najít a že se Vám tady líbí!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené články