10 tipů na dárek do ciziny


S drobnými dárky pro kamarády a známé nebo hostitele v zahraniční to mám podobně jako se suvenýry. Svým výběrem chci udělat radost, potěšit a pobavit spíš než přivézt velké hodnotné předměty, které se budou uchovávat po generace. Ráda volím dárky, které jsou typicky české a zároveň běžné - protože to, co nám připadá všední a obyčejné, je v zahraničí rarita a exotika.

Oplatky v kulaté kovové krabici

Kdykoli jsem v cizině ubytovaná v soukromí, nezapomenu se stavit na letišti v Bille a koupit tam lázeňské oplatky v kulaté kovové krabici. Osvědčily se mi jako skvělý drobný dárek pro hostitele - sladkost udělá radost vždy, a kdyby náhodou nechutnaly, dá se na něco využít alespoň ona krabice. Kdybyste si včas nevzpomněli na Billu, oplatky mají i na letišti v duty-free, jen si za ně připlatíte.

Chleba

Český chleba potěší zejména Čechy žijící dlouhodobě v zahraničí, ale není to špatný dárek ani pro cizince. Zejména když přijde řeč na to, že český chleba je jiný než ten jejich - nemusíte vysvětlovat rozdíly, prostě jim ho dáte ochutnat!

Čokoládové tyčinky a oplatky

Podobný případ jako chleba. Tyčinky a oplatky typu Deli, Kofila, Margot, Tatranky jsou pro Čechy v zahraničí vzpomínka na chutě z dětství, cizinci je mohou vyzkoušet jako raritu a porovnat s tím, se prodává u nich.

Slivovice

Jednou jsem dostala za úkol přivézt jako dárek muži své americké kamarádky "něco, co by si dali staří dědkové" (velmi volně přeloženo). Jako první mě napadla domácí slivovice a musím říct, že měla úspěch.

Nafukovací hračka Fatra

Možná si vzpomínáte z dětství na barevného nafukovacího buvola nebo slona. Stále se vyrábí, dá se koupit přímo v e-shopu Fatry či jinde na internetu a mám vyzkoušeno, že to je opravdu super dárek pro menší děti (navíc můžete přidat k dobru historku, že vy jste ho jako děti měli taky). Nehledě na to, že zabalený z továrny nezabere moc místa a vejde se i do příručního zavazadla.

Krteček + Alfons Mucha

S dárky s motivem Krtečka nebo reprodukcí díla Alfonse Muchy nikdy nešlápnete vedle.

Skleněný pilník na nehty

České sklo se často doporučuje jako vhodný dárek pro cizince. Já osobně bych po něm neváhala sáhnout, pokud znám vkus a potřeby obdarovaného. V opačném případě riskujete, že darujete jen lapače prachu. Vhodná praktická alternativa by ale mohl být skleněný pilník na nehty vyrobený v České republice nebo...

Půllitr + pivo

Mám zkušenost, že skleněný půllitr vzbudí vždy velké haló, a když se do něj dá hned nalít i pravé české pivo, je o zážitek postaráno.

Polohrubá a hrubá mouka a mák

Řeknete si: a víc obyč to už nejde?! Jenže polohrubá a hrubá mouka je v mnoha cizích zemích neznámá, proto tento dárek ocení zejména Češi, kteří touží po vánočce nebo knedlících, které si kvůli chybějící mouce nemohli vyrobit. Mák je zase jiný příběh, v mnoha cizích kuchyních se vůbec nepoužívá a nedá se koupit, a proto jím Čechům usazeným v této zemi uděláte radost. Jen pozor: někde se mák považuje za drogu a je zakázaný, proto si před cestou raději zkontrolujte, jestli ho do vámi zvolené země vůbec můžete přivézt.

Mouku můžete přivézt také jako součást zážitkového dárku. Kamarádce v Americe jsem slíbila, že ji naučím kynuté těsto a společně upečeme buchty a kynuté knedlíky. Plán byl bez chyby, mouka nakoupená a zabalená, jen se mi potom zatoulal kufr a z plánu sešlo. Ale nápad to byl dobrý, což?

Drobné šperky s českými granáty

Když mě přátelé ze zahraničí pozvou na rodinnou oslavu u příležitosti významných narozenin, křtu či konfirmace a obdarovanou je žena nebo dívka, půjdu v první řadě do prodejny Granát a pokusím se vybrat drobný šperk (náušnice nebo přívěsek) s českými granáty. Mám jistotu, že oslavenkyně stejný dárek nedostane dvakrát, a navíc nemusím mít starosti s transportem, protože krabička se šperkem se vejde pohodlně i do kabelky.

Komentáře

Oblíbené články