Červnový úklid: fotky

Tento text měl být původně odpublikován 24. února 2022. Ten den jsme se ale probudili do světa, kde nebylo místo pro švitoření o cestování a přípravách na další sezónu. Článek jsem proto stáhla, dokonce jsem byla smířená s tím, že ho už nikdy nezveřejním, a hodně jsem i pochybovala o budoucnosti tohoto blogu. Po čtyřech měsících jsem zpět, rozhodnutá pokračovat a vděčná, že do malého příručního zavazadla nemusím sbalit celý svůj život a netušit, kdy se vrátím domů.


Poslední úkol úklidové výzvy je pro mě osobně ten absolutně nejtěžší: uděláme si pořádek ve fotkách!

Možná to máte jako já: jsem na dovolené, fotím, průběžně dám pár momentek na Instagram, nicméně domů se vracím se desítkami či stovkami fotek, které mi zůstanou ve foťáku nebo v mobilu. Jednou za čas fotky stáhnu do počítače, nanejvýš je rozdělím od složek podle destinace a postupně na ně zapomenu.

Občas nastane panika. Počítač se rozhodně odejít do věčných lovišť a fotky vezme s sebou. Nebo mě polije pot při pohledu na počet fotek v mobilu a omdlévám při představě, že je budu muset promazávat. Pak se zapřísahávám, že takhle tedy dál ne a že budu muset být zorganizovanější, protože stokrát nic umoří i osla.

Asi tušíte, jak tato předsevzetí končí...

Dnešní úkol bude mít několik fází a je dost pravděpodobné, že všechno nestihnete najednou, možná ani za víkend ne. Postupujte podle časových možností krok za krokem a klidně si udělejte několikadenní pauzu, když budete mít pocit, že je toho na vás moc. 

Fáze 1: Probírka fotek

Jestli jste se vrátili z dovolené se stovkami fotek, čeká vás nejtěžší úkol hned na začátku. Fotky proberte a nekompromisně promažte. Nechte jen ty nejpovedenější nebo ty, na kterých vám opravdu záleží. Možná se vám to bude zdát příliš tvrdé, ale ruku na srdce - jak často si prohlížíte staré fotky? Chcete se prodírat desítkami a stovkami podobných záběrů? Mají vás vaši příbuzní a kamarádi rádi natolik, že se vydrží celý večer dívat na 1600 fotek schodů z vašeho výletu na Machu Picchu?

Moje kamarádka, která fotila profesionálně pro noviny, mi jednou řekla, že jí stačí, když má jedinou fotku, která bude ale skvělá. Pamatujte na to i na dovolené. Stačí vám jediná perfektní fotka na památku. Když budete procházet fotky po návratu, najděte nejprve tu jednu jedinou nejlepší. To bude ta ikonická fotka, na kterou se budete dívat, když si budete chtít připomenout onu dovolenou. Víc fotek je určitě fajn, ale stačí jich maximálně pár desítek, ne stovek ani tisíc!

Důležitá poznámka: nezapomeňte si nechat alespoň jednu fotku, kde jste vyfocení vy sami, byť by byla technicky nedokonalá nebo vám připadala nelichotivá. Čas tato kritéria obrousí a sebepitomější fotka vám bude po letech připadat roztomilá!

Fáze 2: Zálohování fotek

Je jedno, jaký zvolíte postup, hlavně fotky zazálohujte, jestli o ně nechcete přijít. (Pokud jste paranoidní, tak klidně i pomocí dvou metod, třeba do cloudu a vypálením na CD.)

Fáze 3: Tisk

Vyberte ty nejlepší fotky z nejlepších a nechte si je vytisknout. Pak stačí vybrat rámečky, fotky pověsit a kochat se. Přiznám se, že tuto fázi jsem já osobně absolvovala během prvního lockdownu, kdy jsem konečně vybrala své oblíbené fotky z cest (na mnohých jsem já se svými zahraničními kamarády, které jsem v té době kvůli zavřeným hranicím neměla šanci vidět) a pověsila je tak, abych na ně viděla během práce z domova. Lepší výhled jsem si nemohla přát!

Pochopitelně se vaší fantazii meze nekladou, možná si z fotek budete chtít udělat album nebo fotoknihu. Jen nezapomeňte, že pokud cestujete často, budou se vám doma kupit, a pak záleží jen na vás, nakolik minimalistický životní styl vyznáváte.

------------------------------------

Toto je tedy konec úklidového speciálu, který jsme začali v únoru. Dole naleznete odkazy na předchozí díly, kdybyste si chtěli osvěžit paměť nebo úklid ještě jednou zopakovat. 

A pokud se vám letos podaří vyrazit na dovolenou, přeji šťastnou cestu!

Únorový úklid: kosmetika

Únorový úklid: zavazadla

Únorový úklid: doklady a peníze

Komentáře

Oblíbené články