Únorový úklid: zavazadla

Od minulého týdne máme pořádek v kosmetice. Vše je protříděné, prošlé přípravky nemilosrdně vyhozené a zbytek je zorganizovaně uložen.

Dneska si připravte hadříky z mikrovlákna, lavór s vodou, detergent, lux a starou deku nebo osušku. Budeme mýt, čistit a pulírovat kufry!


Ruku na srdce: kdy jste naposledy čistili kufr? Jestli jste na tom jako já, tak jste maximálně přejeli navlhčeným hadrem kolečka, než jste kufr uložili do skříně. Já vím, je to fuj, takhle macešsky se chovat k něčemu, co před nákupem pečlivě vybíráte, v čem uschováváte na cestách milované oblečení a když se vám rozbije nebo vám ho poškodí při neopatrné manipulaci, nejspíš se vám tak trochu pokazí i dovolená.

Ale to se teď změní.

Než se pustíme do práce, rozložte na povrch, na kterém se chystáte kufr čistit, deku nebo starou osušku. Chceme vyčistit kufr, a ne zničit vodou to, na čem bude kufr ležet.

Začneme uvnitř kufru. 

Kufr otevřete a vyndejte z něj vše, co se vyndat dá. Některé modely mají odepínací vnitřní kapsy a podobně - toto vše můžete později vyprat v ruce nebo v pračce na program pro syntetiku.

V dalším kroku otevřený kufr otočte a vyklepejte. Tento krok je asi lepší dělat někde venku, případně v místnosti nad povrchem, který poté půjde snadno vyluxovat.

Když už máte lux v ruce, dočistěte jím vnitřek kufru (nastavte co nejmenší intenzitu sání, nechcete si vysavačem vyrvat podšívku z kufru...). Nezapomeňte rozepnout zip u madla a vyluxovat i pod podšívkou.

Podšívku pak stačí jen lehce dočistit vlhkým hadrem. Pokud by byla špinavější nebo měla skvrny, pomůže mýdlová voda a kartáček.

Postup čištění vnějšku kufru bude záležet na materiálu, ze kterého je vyroben.

Textilní kufr

Na lehkou údržbu postačí hadr s vodou, kterým setřete prach. 

Pokud budete chtít být důkladnější, použijte pěnový přípravek na polstrování a kartáček, kterým kufr důkladně vydrbete (a je více než pravděpodobné, že tím zmizí i případné skvrny). 

Polypropylenový kufr

Kufr stačí přetřít hadrem s jarovou vodou. Možná vás překvapí, že po tomto jednoduchém kroku zmizí i drobné škrábance. Tedy ve skutečnosti nezmizí, jen v nich nebude usazený prach a nebudou tak vidět. 

Škrábance můžete také prostě vygumovat nebo vzít pastou na zuby na starém kartáčku. Zní to bláznivě, ale funguje to!

PŘEDTÍM: velké, patrné škrábance

PO VYGUMOVÁNÍ: po škrábancích zůstaly minimální stopy

Jestli na kufru zůstaly zbytky nálepek nebo lepidla, měl by pomoci olej (místo jde i ohřát fénem, aby lepidlo změklo). V žádném případě to nezkoušejte odlakovačem na nehty s acetonem, který materiál kufru poničí.

Hliníkový kufr

Protože je hliníkový kufr zpravidla velká investice, kterou si nechcete poničit nějakou partyzánštinou, podívejte se v první řadě, jakou údržbu a přípravky doporučuje výrobce. 

Obecně nebude problém, když kufr opět přejedete hadrem s jarovou vodou a vytřete dosucha. 

Co se týče škrábanců, jsem toho názoru, že k hliníkovému kufru patří a nemá smysl si s nimi lámat hlavu. Jestli vám ale lezou na nervy, pak dejte na doporučení výrobce. Teoreticky se dají použít leštící pasty na hliník z mototechny, pokud nejsou příliš drsné. Pozor na různé babské rady na vlastnoruční výrobu leštícího připravku na bázi čpavku, louhu a podobně. Šance, že nad výsledkem spláčete, je hodně vysoká.


Ještě zbývají plastové části, jako jsou madla po stranách nebo výsuvné madlo. Opět je nejsnáze vyčistíte hadrem a jarovou vodou. Případné škrábance stačí zamaskovat olivovým olejem, který zvýrazní barvu materiálu. Účinek je jen dočasný, ale na sezónu by měl stačit.

PŘEDTÍM

PO PŘETŘENÍ KAPKOU OLIVOVÉHO OLEJE

A jako poslední zbývají kolečka. Rozhodně je doporučuji otřít hadrem a jarovou vodou (jak jinak!), ale popravdě bych jim nevěnovala větší pozornost, protože to bude ta první věc, která se při další cestě zamaže.

Kufr teď nechte rozložený důkladně proschnout do dalšího dne.

A hotovo!

Komentáře

Oblíbené články