Únorový úklid: doklady a peníze

Pokud jste se se mnou pustili do únorového úklidu, máte v tuto chvíli protříděnou kosmetiku na cestování a vyčištěné kufry.

Dnes se pustíme do relativně nenáročné disciplíny: uděláme si pořádek v dokladech a zahraniční hotovosti.


Možná jste v podobné situaci jako já, kdy veškeré doklady, papíry a zbytky hotovosti z cest skladujete v jednom šuplíku, do kterého se jen přihazuje, sem tam se něco vyloví, ale jinak to je zmatek.

Stejně jako v případě kosmetiky je nejlepší veškerý obsah šuplíku vysypat na stůl (šuplík můžete při té příežitosti vytřít, ať věci ukládáte nazpět do čistého). Udělejte si jednotlivé hromádky z dokladů, věrnostních karet, zahraniční hotovosti a všecho ostatního.

Teď se podíváme na jednotlivé kategorie.

Cestovní doklady

Má nejdůležitější rada je jednoduchá: zkontrolujte si platnost svého cestovního pasu. Asi většina z nás měla v poslední době jiné starosti, než si kontrolovat platnost pasu, navíc jsme ho měli v rukou jen sporadicky, a tak jsme ani nepřelétli okem údaj o platnosti. Za poslední dva roky jsem byla bohužel nejednou svědkem infarktové situace, kdy se někdo konečně chystal na dovolenou do zahraničí a až cestou na letiště zjistil, že má propadlý pas, a na občanský průkaz cestovat nešlo. 

Takže ještě jednou: mrkněte se, do kdy vám pas platí, a včas si požádejte o vystavení nového!

Věrnostní karty

Když se přihlásíte do věrnostního programu aerolinek, je možné, že vám poštou přijde plastová věrnostní karta. Pak se stačí přihlásit do pár programů a hned máte štos, nebo alespoň štůsek karet.

Shromážděte je všechny na jednu hromadu, vyberte, které jsou pro vás opravdu důležité a ty si uložte do peněženky v mobilu. Tak je budete mít vždy po ruce, když bude potřeba a nemusíte si dělat starosti, že jste nějakou nechali doma.

Karty potom uložte v šuplíku na jedno místo - do papírové krabičky nebo třeba do vyřazené peněženky.

Tip: víte, jak se v hotelovém pokoji rozsvítí světla a zapne elektřina, když do zařízení na zdi vsunete hotelovou kartu...? Co když ale do pokoje vstupujete pomocí aplikace v mobilu nebo si třeba potřebujete odběhnout z pokoje se vstupní kartou, a přitom chcete něco nechat nabíjet? Řešení je jednoduché: elektřinu zapne jakákoli karta příslušné velikosti, klidně tedy i plastová věrnostní. Přihoďe si ji tedy do kufru a máte po starostech.

Peníze

Musím se přiznat: při posledních dvou cestách jsem s sebou neměla absolutně žádnou hotovost v měně příslušné země a přežila jsem úplně bez problémů. Já osobně odklon od hotovosti a příklon k elektronickým platbám vítám. Nemusíte předem do směnárny ani při cestách do bankomatu, nepletou se vám různé měny v peněžence a nemusíte pak skladovat nahodilé drobné.

Když už doma nějakou tu sbírku volně směnitelných měn máte, zahrajte si na Popelku a bankovky a mince rozdělte podle měn. Každou uložte do samostatného uzavíratelného pytlíku nebo plastové obálky. Můžete si ji označit názvem měny, ať při další cestě jdete najisto a nemusíte luštit, co je to tam za fuflíky.

Tip: jestli jste nashromáždili velké množství drobných a je vám poněkud žinantní platit za kafe pěticenty, nasypte svou sbírku v příslušné zemi do kostelní kasičky, případně se při odletu dívejte na letišti kolem sebe, určitě narazíte na obří průhlednou bednu, kam se dají vhodit zbylé drobné či bankovky. 


Ostatní

Máte šuplík s doklady už uklizený a stále vám zbývají síly? Vrhněte se na staré mapy, průvodce a prospekty.

Ruku na srdce: použijete je ještě někdy? Odpověď nejspíš tušíte, nicméně pokud je vám líto je jen tak vyhodit relativně zachovalé průvodce, můžete je poslat dál prostřednictvím knihobudek.

A to je pro dnešek vše!

Komentáře

Oblíbené články