Únorový úklid: kosmetika

Se začátkem roku se vždycky strhne mela. Vymyslete si novoroční předsevzetí! Ukliďte dům! Proberte šatník! Nepijte alkohol a vyčistěte si mysl! Cvičte!

Leden je zkrátka náročný. 

Jenže pak přijde únor a se všemi předsevzetími a frenetickými snahami o nový začátek je ámen. Proto mě napadlo využít nejkratší měsíc roku a přijít s výzvou speciálně pro cestovatele, pro kterou jsem dokonce vymyslela krásně aliterační název: únorový úklid.

Pojďme se spolu připravit na nadcházející turistickou sezónu. Během čtyř týdnů se probereme čtyřmi kategoriemi věcí, které k cestování neodmyslitelně patří a které byly poslední dva roky možná trochu zanedbávané. Budeme společně třídit, čistit, rovnat a možná i trochu vyhazovat. Na konci února bychom měli mít dokonalý přehled o tom, jak jsme vybaveni na cesty, vědět s jistotou, kam jsme co dali, a obecně být nachystáni na léto - jen vzít kufr a jít.

První úkol této únorové výzvy je jednoduchý: protřídit kosmetiku na cestování.


Možná to máte podobně jako já: kosmetiku na cestování mám na třech místech, v průsvitné plastové taštičce na tekutiny a gely, v taštičce na ostatní kosmetiku a v krabici, do které házím průběžně vzorky nebo malá balení kosmetiky a podle potřeby z ní odebírám.

V první řadě se je potřeba podívat na stav již používané kosmetiky. Vysypte obsah taštiček na jednu hromadu - je z toho sice nepořádek, ale jen tak se donutíte vzít každou jednu věc do ruky a zkontrolovat ji.

Zásadní otázka v tuto chvíli zní: kdy naposledy jste cestovali? Jestli je to vice než dvanáct měsíců, můžete s klidem vyhodit všechny otevřené krémy, gely a šampóny, protože tekutá kosmetika má zpravidla životnost právě onen rok po otevření. Pokud si kosmetiku odléváte do malých kelímků a lahviček, nádoby po vylití obsahu pečlivě vyčistěte, nechte vyschnout a odložte.

Co se týče kosmetických pomůcek, asi bude třeba vyhodit kartáček na zuby (pokud vám zůstal od poslední cesty před mnoha měsíci) a určitě by stálo za to vyčistit kosmetické štětce.

Jestli máte i vy svou krabicí s kosmetikou "pro strýčka Příhodu", připravte se na to, že nad ní strávíte nejspíš nejvíc času. V první řadě její obsah opět vysypte na jednu hromadu a zkontrolujte dobu spotřeby - všechno prošlé nemilosrdně vyhoďte. 

Jestli jste jako já do krabice házeli všechno bez ladu a skladu, malá balení, testery, prázdné lahvičky, zámek na kufr do foroty, nabíječky, kabely, váhu na kufr, možná by bylo dobré se trochu zamyslet na tím, jak obsah krabice i trochu zpřehlednit, abyste se v budoucnu nemuseli v té hromadě sáhodlouze prohrabávat nebo něco rozmotávat. 

Já jsem svou (prázdnou) krabici vzala, vložila do ní dvě plastové krabičky od zmrzliny jako organizéry a to celé vložila do větší krabice. Tím se mi prostor rozdělil na několik sekcí. Mám teď jasný přehled o tom, kolik čeho mám v zásobě, a když potřebuji cestovní taštičku něčím doplnit, jdu najisto. Kouzlo krabice tkví i v tom, že ji jednoduše přiklopíte víkem a je uklizeno. Navíc tak využijete krabice z online nákupů, které byly příliš hezké na to, aby šly rovnou do kontejneru na papír.

A  to je pro dnešek vše. První úkol únorového úklidu je zdárně za námi!

Komentáře

Oblíbené články