Prádlo na cestování

Inspirací pro tento článek byla má nedávná zkušenost s bezpečnostním rámem, který při mém průchodu pískal, i když jsem na sobě ani u sebe neměla nic kovového. Při následné osobní prohlídce (důkladné, prohmatávací) a zapojení ručního skeneru se přišlo na původce: byly to kostice v podprsence.

Popravdě mě to překvapilo. Zaprvé jsem netušila, že výrobci používají kostice kovové, čekala bych spíše umělohmotné, a zadruhé se mi nikdy dříve nestalo, že by alarm spustilo mé prádlo, což mě vede k závěru, že jsou bezpečnostní rámy možná nově nastavené na vyšší citlivost.

(A ano, i při zpáteční cestě jsem při průchodu rámem zjistila, že má druhá podprsenka, kterou jsem si s sebou přibalila, má rovněž kovové kostice...)

Ruční prohlídka není nikdy příliš příjemná, navíc se při ní zdržíte a možná i trochu vystresujete. Protože jedním z cílů mého blogu je ukázat, jak se dá cestovat jednodušeji, hladce a bez nervů, napadlo mě, že by nebylo od věci podívat se na téma "prádlo na cestování" a vymyslet, jak se podobné situace do budoucna vyvarovat.

V následujících odstavcích se podívám na jednotlivé kategorie spodního prádla a navrhnu, co se hodí na cestování a proč. Vycházím především ze svých osobních zkušeností a potřeb, které se ale mohou lišit od těch vašich, takže je klidně možné, že usoudíte, že mé rady nejsou nic pro vás. 

Zároveň bych chtěla upozornit, že podobně jako u článku o zavazadlech mé rady a návrhy neznamenají, že si okamžitě musíte sepsat seznam a běžet si všechno koupit, protože bez toho nebudete moct nikam jet. Budu ráda, když se inspirujete a možná i praštíte do čela, že toto je skvělý nápad a vychytávka, a třeba napíšete Ježíškovi (protože jsme všechny velký holky a víme, že "měkké dárky" mohou být vlastně docela cool!)

PODPRSENKA

Moje výše uvedené dobrodružství dokazuje, že podprsenky s kosticemi nebo jinými kovovými prvky je lepší zabalit do kufru a na cestu zvolit jiný typ. Cestovatelky s méně bujným dekoltem si mají z čeho vybírat: existuje nepřeberné množství braletek, prádlových crop topů, tílek a košilek se zabudovanou podprsenkou. Pokud máte pocit, že byste potřebovaly model s větší oporou, proč nezabrousit do sportovního oddělení a nezkusit třeba sportovní podprsenku nebo crop top ze zdvojeného pevnějšího materiálu?

KALHOTKY

Tato kategorie spodního prádla by měla být při bezpečnostní kontrole bez problémů, ale kdybyste si chtěly dopřát něco eňo ňůňo a budete ve výše uvedeném sportovním oddělení nebo v outdoorovém obchodě, podívejte se po kalhotkách z merina. Asi se vám protočí panenky při pohledu na cenu, ale věřte mi, že pohodlnější kalhotky na cestování nejsou. 

Merino je absolutně zázračný a senzační materiál (a dál o něm ode mě ještě uslyšíte) - udržuje stabilní teplotu, pohlcuje pachy a nosí se tak příjemně, že ani nevíte, že ho máte na sobě. Prádlo z merina se prý dá nosit několik dnů v kuse, aniž by vaše okolí cokoli poznalo (nemám vyzkoušeno). Pro mě osobně je příjemné na nošení při venkovní teplotě tak do 18-20°C, pak už mi v merino oblečení bývá teplo a začíná mě kousat.

Co se týká vysoké ceny - první kalhotky z merina jsem si koupila před šesti lety a teprve nedávno materiál pustil oko a udělala se dírka. Dá se pochopitelně zašít, ale předpokládám, že to bude tak trochu boj s větrnými mlýny, a životnost kalhotek je zkrátka u konce. Nicméně pokud vidíme, že vám jedny vydrží několik let, není problém pořídit si jedny každý rok nebo každý druhý rok. To se dá i přes vysokou cenu zvládnout a během poměrně krátké doby budete budete mít plnou sadu na dovolenou.

TERMOVRSTVA

Óda na merino pokračuje. Před svou cestou na Island jsem se vybavila merinem. Ušila jsem si mikiny a trička z merina české výroby a nakoupila kalhotky, tílko a legíny (chcete-li podvlékačky). Byla to velká investice, ale všechny tyto věci mám i po šesti letech a víceméně pravidelně je používám.

Tílko a legíny jsou boží. Dají se použít nejen v zimě jako termovrstva pod trička a kalhoty, ale poslouží i v jiných ročních obdobích jako pyžamo. Teoreticky byste je mohly/i využít k obojímu během jednoho zimního výletu - jestli je pravda, že merino zvládá pohlcovat pachy při nepřetržitém nošení, možná se dá nosit přes den vespod a v noci do postele. Kdo to máte vyzkoušeno, dejte vědět.

PONOŽKY

Kompresní podkolenky jsou jedinou věcí v mém šatníku, kterou používám jen a jen na cestování. Popravdě od té doby, co jsem si je víceméně jen ze zvědavosti koupila, na ně nedám dopustit a doporučuji je, kudy chodím. Zejména na dlouhých mezikontinentálních letech je setsakramentsky poznat, když je nemáte. Těžké nohy, nateklé kotníky - s tím vším vám kompresní podkolenky pomohou. Ovšem pozor, hodí se i na komplikovanějších evropských trasách s přestupem či přestupy, kdy víte, že budete na cestě deset, dvanáct, patnáct hodin.

Ještě připomínám, že v den letu je dobré si vzít nové nebo zachovalé ponožky, protože nikdy nevíte, kdy si budete muset na bezpečnostní kontrole sundat boty, a asi se vám nechce pyšnit se palcem deroucím se z ponožky ven.

KRÁTKÉ LEGÍNY

Buď pochválen ten, kdo vrátil do módy krátké bavlněné legíny! Kdo kdy řešil v létě stehna odřená při chůzi, ví, že krátké legíny pod sukní jsou to nejjednodušší řešení a prevence. Kromě toho pak už také nemusíte obsesivně hlídat, jestli sedíte způsobně a není vám nedejbože z nějakého úhlu vidět spodní prádlo. Krátké legíny jsou zkrátka dar a já doufám, že z nabídky obchodů nikdy nezmizí!

Komentáře

  1. (Přemýšlím, jestli napsat Milá Aničko, ale je to asi příliš familérní, vždyť se neznáme... takže)

    Dobrý den přeji,

    kdysi dávno jsem četla Váš blog o focení dortů, Kocourkovi, cestování vlakem, pletení (a cestování za ním), šití a říkala si, že jste zajímavý člověk. Ingmara jsem si nějak pořídit nestihla (byl opravdu nádherný) a jak plynul čas schoval se Ingmar i Inspiromat banalit. A teď jsem díky hledání cestování do Kodaně narazila zase na Vás.
    Tentokrát je téma blogu úplně mimo mne (nelítám, mimo jiné i z důvodů zhoršujícího se stavu přírody), ale styl Vám zůstal. Pobavila jsem se při čtení, jak to funguje stát se superfanouškem. Díky za Vaše sdílení zážitků s cestováním. Utvrdila jste mne v názoru, že zůstanu ve vlaku a na kole :). Obstrukce s nástupem do letadla jsou příliš mimo moji komfortní zónu. (V letadle se zjevně kvůli ostrosti pletacích jehlic a háčků nedá tímto způsobem zužitkovat čas.)
    Mějte se hezky a příjemné zážitky přeju
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veroniko,
      díky za komentář, připomenutí mého starého blogu i jak jste se dostala na tento můj nový - svět je skutečně malý!
      Doufám, že Vám cesta do Kodaně vyjde podle představ - inspirovala jste mě, že se musím podívat, jestli se neobnovilo jednoduché vlakové spojení do Dánska nebo jestli to není v plánu...
      A i když vím, že létání není Vaše parketa, snad tady na blogu najdete pár univerzálních rad, jak cestovat relativně nalehko a sbalit se za pár (desítek) minut. To se dá využít i ve vlaku!
      A.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené články