Jak se zabalit do Británie v říjnu

Tož to máte tak: koupíte si začátkem roku 2020 lístek na koncert v Londýně, v době, kdy letět do Británie je stejně snadné jako jet vlakem do Brna. Koncert je z pochopitelných důvodů přesunutý o rok, ovšem ještě začátkem léta není vůbec jisté, že se na něj dostanete, protože karanténa a další radosti. (A vlastně ani nevíte, jestli chcete na kulturní akci, kde budou lidi.)

Pak se zjednoduší pravidla pro očkované, karanténa je fuč, zbývá několik vopičáren typu test před cestou, placený test druhý den na místě (s nádhernou vysokohorskou přirážkou) a příjezdové formuláře. Opět rozmýšlení, jestli toto chcete.

Když si ujasníte, že to podstoupíte, protože co by byla dovolená bez notné dávky stresu, přijdou British Airways s neodolatelnou nabídkou slevy sto liber na letenky z Londýna výměnou za 5000 Avios, vás chytne amok a koupíte si letenky do Edinburku.

A tak se zrodil můj bláznivý plán na cestu do Edinburku a Londýna.

Jak jsem se na to zabalila do malého příručního kufříku?

Stejně jako v případě cesty do Berlína jsem se zcela netypicky balila na poslední chvíli. Následující "lookbook" jsem si v aplikaci sestavila až ve chvíli, kdy jsem držela v ruce potvrzení o negativním testu a bylo jisté, že skutečně odletím, a na samotné balení došlo až den před odletem.

Velkou roli v mé váhavosti sehrála i předpověď počasí, která se měnila z extrému do extrému několikrát denně, až jsem si nakonec musela zakázat se na ni dívat. Je to zkrátka Británie v říjnu a může být jakkoli!

Co všechno jsem brala při balení v úvahu:

Kam: Edinburk a Londýn

Kdy: v říjnu

Na jak dlouho: čtyři dny + dva dny cesta

Předpověď počasí: 10-20°C, déšť, slunce (nakonec bylo slunečno prakticky celou dobu)

Aktivity: městská turistika, koncert, divadlo, výstava v muzeu

Zvláštní hlediska: ubytování v hotelu, kde budu minimálně na snídani "vidět"



Vzhledem k rozptylu aktivit jsem se tentokrát nemohla spolehnout na ověřenou metodu 10 x 10, protože byla příliš limitující. Nakonec jsem se rozhodla sestavit jednotlivé outfity podle účelu: co si vezmu na koncert, co si vezmu do divadla, v čem půjdu na snídani, v čem do muzea a v čem budu pobíhat po městě.

Stejně jako v Berlíně byla barevnost velice monochromatická: tmavomodrá, černá, bílá, olivová a přírodní hnědá. Je to jednoduché, lehce nositelné a kombinovatelné. Nedostatek barev kompenzuje struktura (volány na sukni, madeira na halence), nápis na svetru z merina nebo kovové prvky na botách či kabelkách.

Co se týká kabelek a tašek - kolik jich vidíte na fotce? Tři??? Není to málo, Antone Pavloviči? Ne, nebojte, nezbláznila jsem se, jen jsem chtěla vyzkoušet takřka matrjoškový systém balení kabelek na cesty. 

Černý kožený batoh posloužil jako "personal item", kabelka do letadla. V něm jsem měla uložené obě menší kožené kabelky, taštičku s tekutinami, láhev na vodu atd. 

Do černé ploché kabelky jsem uložila drobnosti typu peněženka, tužka, klíče, léky pro všechny případy. V hotelu mi sloužila jako kabelka na snídani, ve které jsem nosila hlavně mobil (který se používal jako klíč do pokoje).

Větší hnědá kabelka skrývala při cestování především nabíječku a fotoaparát a na místě jsem ji nosila po městě i za kulturou. Je to zdaleka má nejoblíbenější kabelka na cestování a myslím, že by si i zasloužila vlastní článek, v němž bych mohla zapět ódy na její praktičnost a vychytávky!

Všechny tři kabelky mají dvě společné věci: jsou od stejné značky, a co je důležitější, všechny byly koupené z druhé ruky. Stejně tak jsem koupila jako nošené a použité výše uvedený klasický trenčkot, boty, svetr s nápisem a koneckonců i příruční kufr. Berte to jako malou inspiraci pro své vlastní nákupy, z druhé ruky se dají koupit za zlomek původní ceny i věci nové nebo jen málo nošené, které jsou vysoce kvalitní a původně mohly být i velmi drahé. (Pokud by vás zajímal článek na toto téma "co, jak a kde koupit z druhé ruky", dejte mi vědět pod článkem!)

Nejspíš je zbytečné dodávat, že všechno oblečení, které jsem si s sebou vzala, mi naprosto stačilo a dalo se zabalit do malého kufříku. Dokonce jsem i jako nepříliš velký fanoušek batohů byla spokojená s batohem ve funkci "personal item" a nadšená z možnosti uložit do něj menší kabelky, které pak mohu na místě střídat podle potřeby.

Komentáře

Oblíbené články