Jak se zabalit na víkend v Berlíně

Pět set sedmdesát dva dny. 

Přesně takhle dlouho jsem neopustila Českou republiku a přesně takhle dlouho ležel můj kufr na dně skříně. 

Vždycky jsem si myslela, že zabalit si kufr není zase až nic tak moc těžkého, zvlášť po té skvostné sérii cest ve druhé polovině roku 2019, kdy jsem si byla schopná sbalit poslepu a za pár minut. Jenže po rok a půl trvající pauze se ukázalo, že schopnost zabalit se na cesty není jako jízda na kole a dá se zapomenout. Nebo může přinejmenším zareznout.

Měla jsem před sebou prodloužený víkend v Berlíně - velmi opatrný první pokus o cestu do ciziny. Dlouho se mi o balení a výběru garderoby ani nechtělo přemýšlet; ještě jsem měla v čerstvé paměti loňské fiasko s cestou do Anglie, kdy mé plány ztroskotaly týden před odjezdem. Pořád jsem měla v hlavě zasunuté, že se zase něco pokazí, změní se pravidla, změní se barva České republiky na německé cestovatelské mapě a nepomůže mi svěcená voda ani zelený certifikát o očkování.

Pak nastoupila panika. Co si mám vlastně zabalit??? Co se nosí v Berlíně? Co se nosí ve městě? Co se nosí, když je člověk mezi lidmi??? Rok a půl izolace naprosto změnil můj způsob oblékání a uvažování, co se nosí v jaké situaci. I když jsem nesklouzla k opěvované dvojkombinaci tepláky/legíny, můj každodenní šatník se hodně proměnil a cyklus jeho obměny se značně prodloužil. Jinými slovy: nosila jsem pořád to samé a velká část mé skříně spadala svým stylem a opotřebováním do kategorie "na doma".

Nakonec mi hodně pomohla aplikace Smart Closet, ve které se mi podařilo složit jednoduchý šatník o pár kusech. Bylo za tím ale hodně přesouvání sem a tam, odmazávání a sakrování. Zhruba polovina věcí na konečném seznamu je v mém šatníku krátce a koupila jsem si je s vidinou návratu do kanceláře. Sice obvykle doporučuji zabalit si na cesty jen to, co běžně nosíte, a nijak neexperimentovat s nově zakoupeným oblečením, sama jsem toto své pravidlo ale porušila, protože alternativou by bylo jen výše uvedené "oblečení na doma".

Pojďme se tedy podívat na detaily:

Kam: Berlín

Kdy: v červenci

Na jak dlouho: tři dny + dva dny cesta

Předpověď počasí: kolem 25°C, déšť, slunce

Aktivity: městská turistika

Zvláštní hlediska: ubytování v pětihvězdičkovém hotelu, kde se čeká formálnější dress code


Téma celého výletu bylo "přesný opak mého života poslední rok a půl", což se odrazilo i v šatníku. Tak jako jsem chtěla jet na dovolenou do zahraničí, bydlet v hotelu (kde se o mě postarají, uklidí mi, uvaří a umyjí za mě nádobí; v žádném případě jsem nechtěla do business hotelu s kuchyňským koutem, protože to poslední, co chci ráno po probuzení vidět, je dřez a varná deska!), tak jsem si chtěla i obléknout to, co jsem na sobě už hodně dlouho neměla, například formálnější šaty. 

Barevnost je velmi monochromatická, což nebyl záměr, ale prostě to tak vyšlo (a popravdě to je také hodně jiné než můj šatník během lockdownu, kdy jsem černou nosila sporadicky).

Co se týče výběru jednotlivých kusů, odrazovým můstkem byla metoda 10 x 10. Vzhledem k malému počtu dní na cestách ale nebylo nutné mít plně kombinovatelný obsah kufru a stačilo se řídit aktivitami v jednotlivých dnech: návštěva galerie a chození po kavárnách v šatech, pobíhání v rozpáleném městě v kraťasech, tričku a hedvábném kimonu a den ve městě v sukni a tričku. Na snídani mezi ostatní hotelové hosty v kalhotách a tričku, které je momentálně ještě čisté. Na cestu džíny, tričko a svetr plus náhradní tričko pro všechny případy.

Vzhledem k omezenému počtu dní je jasné, že mi všechno oblečení stačilo - zejména když jsem si jako suvenýr z cest přivezla lněné kalhoty, které jsem ráda nosila už na místě a osvědčily se i jako kalhoty na cestování. Příště bych si možná přibalila klidně dvě tmavá trička navíc, v horkém a dusném počasí bych je využila.

Poučení pro příště

1. Zjistila jsem, že kombinace černý kožený batoh, bílé tričko a vysoká vlhkost vzduchu je smrtící. Na tričku zůstaly černé (nevypratelné?) skvrny od popruhů a na zádech, a tričko tak zůstalo v Berlíně. Příště buď kombinovat černý batoh s tmavým trikem, nebo batoh vyměnit za něco potuodolnějšího.

2. Černé lněné kalhoty s gumou v pase jsou ideální kousek do šatníku pro ty, kdo mají odpor k teplákům. Jsou totiž pohodlné jako tepláky, ale nevypadáte v nich jako tydýt.

3. Krátké hedvábné kimono je skvělá letní alternativa bundy nebo svetru do letadla. Dobře se nosí, dobře vypadá, dostatečně zahřeje, ale není v něm vedro. Navíc jsem si ho sama ušila!

4. Dámské šaty a sukně s kapsami jsou dar z nebes. Moje dlouhá černá bavlněná sukně má kapsy dokonce čtyři, a tak není problém si do jedné z nakládaných bočních kapes například odložit respirátor. Geniální!

5. Černé kožené "síťované" baleríny jsou ty nej nej boty na léto. Dostatečně formální, a přitom se v nich noha nemá šanci zpotit jako v uzavřených botách. Kdybych mohla mít jen jedny letní boty, budou to tyto.

Komentáře

Oblíbené články