Jak projít bezpečnostní kontrolou bez ztráty kytičky

Jak projít bezpečnostní kontrolou

Říká se, že cestování začíná doma - a platí to i pro úspěšné zvládnutí bezpečnostní kontroly na letišti.

Jak se tedy na bezpečnostní kontrolu připravit?

1. Nachystejte si sáček nebo taštičku s tekutinami do příručního zavazadla.

Hlavním heslem bezpečnostní kontroly jsou tekutiny, aerosoly a gely, kterým budu zkráceně říkat tekutiny. Co všechno sem patří? Zjednodušeně řečeno: pokud se to dá lít, namazat, nastříkat nebo napumpovat, je to tekutina. Asi nikdo nepochybuje, že mezi tekutiny patří voda, víno, parfém, šampón či sprchový gel. Patří sem ale také třeba řasenka, rtěnka, balzám na rty, marmeláda, jogurt. A ano, těžítko se sněhovou kupolí je pro účely bezpečnostní kontroly také tekutina.

V příručním zavazadle smíte přepravovat jeden litr tekutin v lahvičkách o maximální kapacitě 100 ml. To je důležitý údaj: nejde o množství tekutin, ale objem nádoby. Takže nestačí ponechat 100 ml šamponu v původním obalu, který pojme 200 ml - musíte ho přelít do stomililitrové lahvičky.

Veškeré tekutiny se musí vejít do plastového sáčku velikosti 20 x 20 cm. Já používám průsvitnou plastovou taštičku, protože se mi příčí mít pytlíky na jedno použití. Do dneška jsem zažila jen jednou, že jsem obsah taštičky musela přendat do erárního plastového sáčku (Terminál 3 na Heathrow); ve všech ostatních případech pracovník na bezpečnostní kontrole taštičku prozkoumal z obou stran, občas i souhlasně pokýval a šla jsem dál.

Pokud cestujete jen s příručním zavazadlem, nejspíš budete muset v rámci domácí přípravy roztřídit a přelít tekutou kosmetiku. Protože množství, které si s sebou smíte vzít, je omezené, doporučuji se nejdřív pořádně zamyslet a rozmyslet si, co s sebou skutečně nutně potřebujete. Také zapomeňte na to, že byste s  sebou mohli vézt jako dárek láhev vína nebo domácí med - s nimi v příručním kufru kontrolou neprojdete (ale můžete je koupit za bezpečnostní kontrolou na letišti).

Pokud máte i odbavené zavazadlo, máte větší volnost, přesto nezapomeňte dát všechna balení tekutin větší než 100 ml právě do odbaveného kufru, jinak o ně bohužel při kontrole přijdete.

Sáček s tekutinami je dobré mít po ruce, ať při kontrole nezdržujete. Mějte ho proto v kabelce nebo v přední kapse kufru, případně úplně nahoře uvnitř kufru.

Pozor, výjimka: kojenecké jídlo na dobu cesty a léky se do limitu tekutin nezapočítávají. Při kontrole je předložte zvlášť. V případě léků je dobré mít s sebou lékařský předpis nebo potvrzení.

2. Sypké materiály

V některých zemích platí také omezení pro přepravu sypkých materiálů (prášků a pudrů) v příručním zavazadle (např. USA, SAE). Maximální objem jednoho takového předmětu je stanoven na 350 ml. S kosmetikou asi problém nebude, ale pozor, pokud chcete vézt například do Spojených států mletou kávu, koření nebo třeba proteinový prášek - větší množství teď patří jen do odbaveného zavazadla. Informace o tom, že právě do vaší destinace je možné přívézt jen omezení množství sypkých materiálů v příručním zavazadle, vám poskytnou zpravidla aerolinky, se kterými cestujete, proto pečlivě čtěte informace, které vám před cestou zašlou. 

3. Elektronika

Pokud cestujete s notebookem nebo tabletem, buďte připraveni na to, že je budete muset vyndat z obalu a předložit ke kontrole. Můžete být také požádáni, abyste předvedli, že jsou provozuschopné, proto dávejte pozor, abyste měli alespoň částečně nabitou baterku.

Ostatní elektronika bezpečnostní kontrolu většinou nezajímá. Pokud se obsluze rentgenu nebude něco zdát, vezmou vaše zavazadlo stranou a zeptají se vás na to.

4. Ostré předměty

V příručním zavazadle smíte mít nože a nůžky s čepelí do 6 cm. Vše ostatní patří do odbaveného zavazadla.

Mezi ostré předměty patří i pletací jehlice a háčky. Na určitých letištích jsou v příručním zavazadle povolené, v Praze momentálně ne, proto je prosím mějte v odbaveném kufru.

5. Oblečení

Pracovníci bezpečnostní kontroly vás mohou požádat, abyste si sundali boty a nechali je zkontrolovat rentgenem (na amerických letištích to je prakticky norma). Proto bych v den cesty asi nechala doma dvacetidírkové martensky a dala přednost modelu, který se snadno zouvá a obouvá. A nezapomenout ponožky bez děr!

Tip pro ty, kterým se příčí představa, že se v ponožkách projdou po špinavé letištní podlaze a pak v těch samých ponožkách stráví několikahodinový let: vezměte si dvoje ponožky najednou, vrchní vrstva mohou být klidně nějaké staré, které po bezpečnostní kontrole jednoduše vyhodíte, a dále cestujete jen s čistými ponožkami.

6. Dárky

Pokud  sebou vezete dárky, nebalte je. Při kontrole vás mohou požádat, abyste je rozbalili, a pak by vaše práce vyšla vniveč.


Den D na letišti

Pokud jste se doma důkladně připravili, bude pro vás bezpečnostní kontrola procházka růžovým sadem.


  • Při čekání ve frontě na bezpečnostní kontrolu dopijte vodu a z kufru vyndejte sáček s tekutinami a notebook či tablet. 
  • V tuto chvíli byste neměli mít v příručním kufru nic "závadného", proto když na vás přijde řada u pásu, můžete kufr vložit do přepravky a nechat projet rentgenem. 
  • Do další přepravky vložte tekutiny a notebook/tablet bez obalu (já ještě přidávám láhev na vodu a pracovníka kontroly upozorním, že je prázdná). 
  • Do přepravky přijde ještě kabát, bunda či sako a čepice. Odložte také všechny kovové předměty, především pásek a hodinky, a zkontrolujte si kapsy, jestli vám v nich nezůstaly mince. 
  • Na výzvu projděte detekčním rámem. Pokud zapípá, vezme vás bezpečnostní pracovník na podrobnější kontrolu. (Na některých letištích mají místo rámů celotělové rentgenové skenery, které nahrazují osobní prohlídku.)
  • Vaše zavazadla mezitím projedou rentgenovým zařízením. Když něco není v pořádku, požádá vás pracovník kontroly o otevření kufru. Při tom může provést stěry vnitřku kufru a může vzít stěry i z vašich rukou. 
A to je vše!

Na závěr bych chtěla poprosit o jednu věc, která se při bezpečnostní kontrole občas vytrácí: slušnost. Vím, že se každý už vidí na dovolené nebo na nákupech v duty free, a bezpečnostní kontrola je poslední překážka v dosažení této mety. Někdo přiběhl na letiště na poslední chvíli a začínají mu už téct nervy. Někoho otravuje, že si ho někdo dovoluje podezřívat z něčeho nekalého, a bere si kontrolu osobně. Věřte ale, že pracovníci bezpečnostní kontroly nemají v úmyslu nikoho buzerovat a svévolně cestující podrobovat podivným úkonům.  Pokud absolutně netušíte, proč vám někdo bere stěry z dlaní, slušně se zeptejte (a nejspíš se vám dostane stejně slušné odpovědi, že se jimi kontroluje přítomnost výbušnin či drog). Když začnete hystericky ječet nebo nedejbože vulgárně nadávat, ničemu nepomůžete - jen otrávíte pár lidí v řadě za vámi, protože zdržujete.

Komentáře

  1. Je možné v rámci evropské unie do Španělska přepravit v příručním zavazadle 2,5kg protein v prášku? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V EU by to zatím problém být neměl, ale raději napište dotaz na Letiště Praha, kde by měli mít poslední informace.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené články