Jak si zabalit do příručního kufru na Riviéru

Jak jsem avizovala už před prázdninami, chci letos vyzkoušet malý experiment a sbalit se na cesty podle metody 10x 10.

Na začátek připomenu, v čem metoda 10 x 10 spočívá: ze svého šatníku vyberte deset kusů oblečení a noste je v nejrůznějších kombinacích deset dnů. Původně sice vznikla jako jednoduchý návod na sestavení kapslového sezónního šatníku, protože ale cestovní garderoba je svým způsobem také capsule wardrobe, dá se aplikovat i na obsah vašeho kufru.

Jedná se o toto oblečení:

  • 1 svrchní vrstva
  • 4 topy
  • 2 sukně nebo kalhoty
  • 1 šaty
  • dvoje boty
(Spodní prádlo, pyžamo, ponožky nebo plavky se nezapočítávají.)

Moje první praktické cvičení bylo velice jednoduché, protože má cesta netrvala ani týden. Což znamená, že jsem ze svého výběru oblečení nepotřebovala vymáčknout maximální počet kombinací a nemusela se snažit, aby všechny topy šly ke všem kalhotám a sukni. Také jsem si mohla dovolit započítat do celkového počtu deseti kusů i oblečení na cestu, které bych při delší cestě měla stranou.

Tady jsou potřebné informace na úvod, které ovlivnily můj výběr jednotlivých kusů oblečení i barevnost:

Kam: francouzská Riviéra
Kdy: polovina srpna
Na jak dlouho: tři celé dny + cesta
Jaké bude počasí: slunečno, kolem 27°C, relativní vlhkost vzduchu kolem 75 %
Co tam budu dělat: běžná turistika a koncert Patti Smith
Přístup k pračce: ne




Na rozdíl od ukázkové garderoby jsem  zvolila mnohem veselejší barvenost. Částečně to bylo dané místem a termínem (tmavé barvy mi moc neseděly k letní Riviéře), částečně mými úlovky z letních nákupů, které byly shodou okolností mnohem světlejší a barevnější než můj dosavadní šatník. Proto se vedle obligátní tmavě modré objevuje i šedá a růžová, s trochou černo-bílých puntíků a červeno-modrých pruhů.

Jak tedy konkrétně vypadal můj šatník na jih Francie?

1 svrchní vrstva: růžový svetr ze lnu a bavlny, tenký a oversized, určený především do letadla.

3 topy: vyšívaná kvazifolklorní košile (jde kombinovat jen s kraťasy a džíny), tmavomodorá blůza z viskózy (kombinovatelná se vším) a tmavomodré bavlněné tričko (opět jde se vším). Tři blůzy na tři dny stačí, navíc jsem měla v plánu, že si na koncertě koupím na památku tričko, které by šlo využít v případě nouze.

3 spodní díly: růžové kraťasy z tvídu, šedé džíny a dlouhá plisovaná sukně. Džíny byly především do letadla a na koncert.

1 šaty: i já jsem podlehla vlně puntíkovaných šatů za Zary, které se staly letním hitem naprosto právem, navíc celkem dobře přežijí zabalení do kufru, a tak je vysoce pravděpodobné, že se s nimi tady na blogu ještě setkáte. Svoji verzi jsem si ale poupravila - do bočních švů jsem všila kapsy, protože s kapsami je všechno zkrátka lepší. Nosím je také obráceně, protože nesnáším oblečení upnuté ke krku a tyto šaty mají na zadním díle u krku rozparek.

Dvoje boty: šedé mokasíny a tmavomodré sandály. Mokasíny jsou pro mě ty úplně nejlepší boty nejen na cestování, protože jsou neformální, ale zároveň s nimi vše vypadá upraveněji než například s teniskami. Na Riviéře se nicméně využijí především sandály - dá se v nich chodit dlouho po městě, zvládnou chůzi po kamenitých plážích i výšlapy v Monaku.

Bystré oko si všimne, že neustále hovořím o deseti kusech, ale na obrázku jich je jedenáct. Důvod je prozaický: koláž jsem neustále upravovala, hýbala s obrázky sem a tam, ale pořád se mi někde objevovalo volné místo - tak akorát na plavky!

Pro úplnost ještě kosmetika, rozdělená kvůli bezpečnostní kontrole na letišti na tekutou kosmetiku v průhledné taštičce a na ostatní v malé kabelce:

P.S. Na fotce chybí hřeben a deodorant...

Závěrečný verdikt:

Deset kusů oblečení mi stačilo, i když kvůli velice vysoké vlhkosti vzduchu to bylo jen tak tak. Tričko jako suvenýr bylo potřeba a nosila jsem ho už na místě. Do podobných podmínek tedy doporučuji klidně i dvě trička navíc.

Co se týká oblečení na Riviéru obecně, nedoporučuji cokoli upnutého a neprodyšného. Vlhkost vzduchu je v srpnu zabijácká a uvítáte cokoli, co vás bude alespoň trochu ovívat a chladit. Volné šaty a topy na ramínka jsou ideální; já kvůli svému světlému fototypu obvykle volím něco více zahalujícího a musím uznat, že puntíkované šaty ze Zary byly pro mě bezva i jako šaty na pláž.

Oblečení si lze navíc dokoupit na místě - nejen v běžných obchodech s oblečením, ale i ultraturistické obchody nabízejí vše od triček, šatů, úpletových a lněných kompletů po slamáky a plavky. Takže se není třeba bát, že něco necháme doma a bude nám to chybět.

Díky metodě 10 x 10 jsem byla schopná se sbalit do malého kufru o objemu 25 litrů, který vážil celkem 6 kg. Při zpáteční cestě se mi do něj vešly i suvenýry; hmotnost se zvedla na 8 kg, což odpovídá přesně povolenému limitu pro kabinové zavazadlo společnosti, se kterou jsem letěla.

Komentáře

Oblíbené články