Jak se sbalit do příručního kufru - metoda 10 x 10

Každý, kdo se rozhodne cestovat jen s příručním zavazadlem, musí dříve nebo později řešit jednu důležitou otázku: "Kolik si mám toho s sebou vzít?" Čtyři trička, nebo jen dvě? Jedny kalhoty, nebo raději dvoje? Budou mi stačit jedny šaty, nebo je mám nechat doma a vzít místo toho variabilnější sukni a halenku?

Po internetu koluje hafo doporučení, seznamů a metod, až jde z toho člověku hlava kolem. Rozhodla jsem se, že letos půjdu na balení také systematicky, a napadlo mě vyzkoušet metodu nazvanou poněkud matematicky "10 x 10".

Tato metoda se používá především k sestavení capsule wardrobe, základního šatníku, a obnáší jednoduchou výzvu: ze svého stávajícího šatníku vyberte deset věcí a noste je po dobu deseti dnů. Cílem je ukázat, že možná není nutné před každou sezónou kupovat hory nového oblečení, ale stačí zapojit fantazii a pokusit se kreativně zkombinovat to, co už v šatníku máte.

Oblečení na dovolenou je také svým způsobem kapsulový šatník. Máte k dispozici omezený počet kusů, z nichž byste měli vytvořit množství kombinací - v ideálním případě tolik, abyste s nimi vystačili celou dovolenou a měli pocit, že máte na sobě neustále něco "nového".

Protože se moje dovolená zpravila vejde do deseti dnů, napadlo mě, že bych letos mohla zaexperimentovat a zkusit, nakolik si lze vystačit s deseti kusy oblečení, aniž by mi po pár dnech lezly na nervy nebo bych měla pocit, že mi něco schází. 

Moje první letošní cesta bude až ve druhé polovině srpna a další pak v září a listopadu. Shodou okolností  mají všechny tři destinace městský charakter a měly by mít v této době i podobné počasí, což mému experimentu více než vyhovuje. Mohu si vytvořit šablonu, kterou si budu moct před každou cestou dále upravit podle aktuální předpovědi počasí a zkušeností z předchozí cesty.

Mezi deset kusů oblečení v rámci metody 10 x 10 patří:
  • 1 svrchní vrstva
  • 4 halenky / trička / košile
  • 2 sukně / kalhoty
  • 1 šaty
  • dvoje boty
(Doplňky, spodní prádlo nebo oblečení na sport se do základního šatníku nezapočítávají.)

Můj první výběr cestovní garderoby z toho, co už mám doma, dopadl takto:


Barevnost tohoto výběru se moc neliší od letního šatníku, který jsem tu měla už loni. Opět je všechno laděné do modro-červeno-bíla a nově se objevuje i trocha černé. Styl je uvolněný s možností vytvořit vysloveně dovolenkově neformální kombinace s džínovými šortkami, ale i něco více chic s šaty nebo dlouhou sukní s balerínkami.

Z materiálů vede bavlna, len a viskóza. Pouze plisovaná sukně je z polyesteru (a navzdory tomu ji zbožňuji a budu ji nosit do roztrhání). Pro případ, že bych potřebovala během dovolené vyprat, stačí většinu věcí jen usušit a pak rovnou nosit. Žehlení vyžaduje vysloveně jen lněná košile, ale u té se zmačkání naštěstí toleruje.

Jen bych chtěla ještě zdůraznit, že toto je deset věcí, které budou zabalené v kufru. Mimo to budu mít na sobě ještě oblečení do letadla - proto jsem do svého výběru nezahrnula například dlouhé kalhoty nebo bundu, které možná ve svých destinacích ani nevyužiji, ale budu je rozhodně potřebovat na cestě.

Tak co, kdo si troufne jít se mnou tuto dovolenkovou sezónu do výzvy 10 x 10?

Komentáře

Oblíbené články