Smutek po návratu z dovolené

Post-travel depression

Ještě včera jste se touto dobou koupali v moři, jedli croissanty z nefalšovaného pařížského pekařství nebo se dívali na New York z Empire State Building. Teď jste doma, čeká vás praní prádla, pak musíte skočit nakoupit, protože doma není nic k jídlu, a taky se musíte mentálně nachystat na zítřejší návrat do práce a pravidelnou týdenní poradu. Jste po dovolené, ale je vám na nic a tak nějak... smutno.

Anglicky se tomu říká "post-travel depression" neboli deprese po návratu z cest. Pokud jste na dovolené zažili samé příjemné a výjimečné věci, připadá vám najednou váš běžný život nudný a nezajímavý a samotná představa každodenní rutiny je ubíjející.

Dobrá zpráva je, že v tom nejste sami. Většina osob vracejících se z cest zažívá něco podobného, zejména pokud cestovaly dlouhodobě.

Špatná zpráva je, že se s tím nedá nic moc dělat. Čas je nejlepší lékař, říká se - a platí to i pro smutek po návratu z dovolené.

Přesto existuje pár tipů, jak tyto nepříjemné pocity alespoň zmírnit.

Podnikejte kratší cesty. Čím déle cestujete a vypadnete z rytmu každodenního života a běžných starostí, tím větší pád zažijete po návratu. Máte pocit, že vám cestování moc dalo nebo že vás dokonce naprosto změnilo, zatímco doma je vše při starém. Pocity z kratších cest nebudou nejspíše tak extrémní a odezní během pár dní, zatímco u těch, co cestovali dlouhodobě, mohou přetrvávat i měsíce.

Nevracejte se hned do práce. Každý chce využít počet dnů dovolené na maximum. Možná jste v pokušení naplánovat si návrat v neděli večer a v pondělí ráno hned zamířit zpět do práce. Pokud to jen trochu jde, nedělejte to. Dejte si pár dnů "přechodného období" mezi dovolenkovým oddychem a pracovním kolotočem. Zvlášť pokud budete bojovat s jet-lagem, v tom případě bych doporučovala alespoň tři dny odpočinku doma.

Připomeňte si dovolenou v kuchyni. Přivezte si z cest jedlé suvenýry nebo si zkuste uvařit něco, co vám v cizině chutnalo.

Začněte probírat fotky. Jestli se z dovolené vracíte se stovkami fotografií, teď je ta správná doba udělat první probírku: smazat duplicitní záběry, nelichotivé fotky a vše, co je rozmazané nebo u čeho už nevíte, proč jste to vlastně fotili. Tato činnost vám nejen připomene příjemně strávené chvíle, ale také vás na chvíli zabaví, a až budete dělat po nějaké době finální výběr fotek, budete rádi, že se nebudete muset probírat odpadem.

Vzpomínejte. Po návratu z cesty obvykle prožíváme velkou nostalgii - možná se budete chtít začíst do zápisků v deníku a připomenout si, co všechno jste zažili a jak vám při tom bylo.

Staňte se recenzentem. Pokud stále nemůžete zapomenout na ten bezvadný hotel, kde jste bydleli, nebo na skvěle zorganizovanou exkurzi, zkuste své vzpomínky a hodnocení sepsat ještě za tepla na speciální cestovatelské stránky (např. Tripadvisor). Pomůžete tím dalším cestovatelům!

Začněte plánovat další cestu. Nic neodvede naši pozornost od předchozí cesty jako plánování cesty budoucí! Sepište si své sny a touhy a zkuste vymyslet, jak by šly realizovat. (Nebo si jen tak cvičně hledejte lety na Google Flights, ale varuji: je to návykové!)

Komentáře

Oblíbené články