Tip na cestu: Open House New York

Když jsem se v roce 2015 chystala do New Yorku a snažila se najít vhodný termín, narazila jsem na informaci, že se v New Yorku koná v říjnu akce nazvaná Open House, a rozhodla se svou cestu naplánovat právě kolem tohoto data.

Open House je největší světová architektonická akce, kdy se v zúčastněných městech na jeden víkend otevřou budovy, které nebývají běžně přístupné. Je to tedy jedinečná příležitost navštívit unikátní místa a zažít město z trochu jiné perspektivy.

Shodou okolností právě od roku 2015 se tento festival koná i v Praze a loni se do rodiny "openhousových" měst přidalo i Brno. (Kdo máte zájem, letošní termíny jsou 18.-19. 5. v Praze a 13.-14. 4. v Brně. Již tento víkend!)

Protože New York je obrovský a počet otevřených budov taktéž, moje ambice nebyly vysoké. Zarezervovala jsem si několik komentovaných prohlídek a měla v plánu případně zaskočit do nějaké budovy s volným vstupem po cestě. Což se nakonec ukázalo jako příliš optimistická úvaha, do většiny "otevřených" budov jsem dorazila až po zavírací době a dokonce jsem nestihla ani komentovanou prohlídku čokoládovny v Brooklynu, na kterou jsem měla vstupenku.

Nicméně i tak jsem si z Open House New York odnesla zážitky, které bych neváhala označit jako "neopakovatelné".

Pátek: kde začít den než v hipsterské kavárně v Brooklynu?  Z komentované prohlídky kavárny a pražírny Brooklyn Roasting Company jsem si odnesla pocit, že majitelé jsou naprostí srdcaři, a po minidegustaci také vášeň pro kávu z Rwandy.

Když jsem byla loni opět v New Yorku, s potěšením jsem zjistila, že plány na expanzi vyšly a další kavárna BRC je na Manahttanu, a to dokonce tak deset minut od hostelu, kde jsem bydlela. Je jasné, že domů jsem si pak vezla další plechovou dózu se zrnkovou Rwandou!


Sobota: prohlídka obytného mrakodrapu Mercedes House v Hell's Kitchen. Fotodokumentace je chabá, bylo mi žinantní fotit v bytě, kde skutečně někdo bydlí, tak mi alespoň takto musíte věřit, že výhledy a panoramata mají obyvatelé domu opravdu exkluzivní.


České centrum. Původně jsem ho v programu přehlédla, na poslední chvíli jsem si ho ale všimla a bylo jasné, že tam musím. Bylo roztomilé vidět, jak se Česká republika prezentuje v cizině, a musím říct, že jsem byla až dojatá, když jsem při svém odchodu viděla frontu lidí, kteří chtěli centrum navštívit. Vzhledem ke konkurenci ostatních budov otevřených během Open House mi to připadá jako velký úspěch.

Už asi víte, že zbožňuji střešní zahrady a terasy, a ani České centrum mě nezklamalo!



Lustr ve společenském sále.


Schodiště, které vysloveně volalo po vyfocení. Velmi fotogenické!


Neděle: na Washington Square stojí dům, jehož vstupní dveře se takhle kření.


Dům patří New York University a jeho přízemí je velmi zdobné, temné a staromilské.


Pak vyjedete úplně nahoru, kde je světlo a kde přes padesát let žil a tvořil Edward Hopper, autor zřejmě nejikoničtějších obrazů s americkou tématikou.


Ještě před odletem domů se mi podařilo zaskočit stylově i s kufrem do TWA Flight Center na letišti JFK. Terminál od architekta Eera Saarinena patřil mezi největší atrakce tohoto ročníku Open House. Otevřel se na jediný den a troufám si říct, že deset minut před zavřením na něm bylo rušněji než na ostatních terminálech. Byla to totiž poslední šance prohlédnout si tento skvost futurismu šedesátých let, než bude přestavěn na hotel... (Otvírá letos v květnu.)




Byli jste se už někdy podívat na Open House v České republice nebo v zahraničí? Nebo se chystáte letos?

Komentáře

Oblíbené články