Užitečné aplikace a webové stránky pro cestovatele

Užitečné aplikace a weby pro cestovatele

Aplikací a webových stránek věnovaných cestování je hafo. Možná jste si jich také už pár stáhli nebo uložili do záložek... a nikdy nepoužili.

V tomto článku bych chtěla ukázat ty aplikace a weby, bez kterých si už nedovedu představit přípravu cesty a často se bez nich neobejdu ani na místě.

Google Flights - moje první volba při vyhledávání letenek. Zbožňuju na nich úplně všechno! Kalendář nejlevnějších letů, možnost filtrování leteckých společností, přílety a odlety z různých měst. Když najdete kombinaci letů, která vám vyhovuje, můžete přes odkaz letenku rovnou koupit nebo využít další bezvadnou věc: sledování vývoje ceny. Pokud se cena změní, dostanete avízo do mailu.

SeatGuru - výborný doplněk Google Flights. Pokud chcete vědět, jak vypadá konfigurace letadla na konkrétním letu, stačí zadat jméno letecké společnosti a číslo letu nebo datum a trasu. Já osobně se snažím například vyhnout Boeingu 777, protože má nepohodlné sedačky, navíc v konfiguraci třídy economy 3-4-3 je let naprostá tortura. Kromě toho má SeatGuru také barevně označené sedačky, které jsou doporučené nebo kterým je lepší se raději vyhnout, což je fajn informace, pokud si chcete připlatit za výběr sedačky.

Flightstats - další doplněk Google Flights. Po zadání čísla letu můžete tento let nejen sledovat, ale můžete se podívat například i na historii zpoždění. To samo o sobě asi tak vzrušující informace není, pokud ale plánujete let s přestupem, je fajn vědět, jaká je pravděpodobnost, že návazný let kvůli zpoždění nestihnete.

Aplikace leteckých společností - pokud cestujete jen s příručním zavazadlem a odbavíte se přes aplikace letecké společnosti, nemusíte se na letišti zdržovat u přepážky check-inu a jdete rovnou k odletům. Navíc dostáváte informace v reálném čase o odletu nebo zpoždění.

Hipmunk - vyhledávač letenek, který se při řazení výsledků neorientuje výhradně podle ceny, ale podle takzvaného "faktoru agónie". Co na tom, že jsou letenky ultralevné, když máte odlet ve čtyři ráno, při přestupu musíte strávit noc na letišti nebo dokonce musíte dojet na úplně jiné letiště? Toto vše bere Hipmunk v potaz a musím se přiznat, že mi je svou filozofií velmi sympatický.

Můj vlak - aby to nebylo jen o létání, České dráhy mají také velice povedenou aplikaci pro cestování vlakem. Hledání spoje, nákup jízdenky, informace o zpoždění - přehledné a jednoduché. Do aplikace se také ukládá věrnostní In-Karta a vy si nemusíte jízdenku tisknout, ale průvodčí ji načte přes QR kód (pokud máte telefon s NFC technologií, stačí mobil přiložit ke čtečce místo fyzické In-Karty).

Google Maps - nepostradatelný společník na cestách i při plánování. Jsem velký fanoušek funkce "Moje místa". Protože své cesty plánuji obvykle s velkým předstihem, vytvořím si vždy vlastní mapu příslušného města a postupně si do ní přidávám špendlíky s tipy na ubytování, stravování, kulturu i nákupy. Když dojde na konečné plánování itineráře, krásně před sebou vidím, kam se chci podívat.

Yr.no - předpověď počasí je při plánování cesty ultradůležitá a tato norská aplikace mě zatím ještě nezklamala. Odhady na deset dnů dopředu, podrobné předpovědi po hodině na další dva dny, názorná grafika. Paráda!

Packpoint - aplikace, která vytvoří seznamy věcí, které byste si s sebou měli sbalit. Stačí zadat destinaci, typ cesty, počet dnů, aktivity, kterým se hodláte věnovat, a  voilà! V seznamu stačí jen odškrtávat, co jste už uložili do kufru.

Smart Closet - aplikace na organizaci šatníku. Ráda si v ní tvořím koláže oblečení, které si chci sbalit. Je to přehledné a jednoduché. Jen varuji: i když si myslíte, že máte celkem minimalistický šatník, ten pocit vás přejde ve chvíli, kdy s aplikací začínáte a máte do ní nalít fotky veškerého svého oblečení.

Booking.com - moje první volba pro hledání ubytování. Líbí se mi možnost filtrování výsledků podle ceny, hodnocení i polohy a obvykle dávám přednost rezervaci s možností zrušení. Pokud jste členy např. věrnostního programu Executive Club nebo Flying Blue, nerezervujte ubytování přes homepage Booking.com, ale právě přes stránku věrnostního programu - připíší se vám do něj body podle hodnoty rezervace.

Tripadvisor -  když hledám ubytování, dívám se i na hodnocení vybraného zařízení na Tripadvisoru a hlavně na fotky, které pořídili recenzenti - občas se diametrálně liší od oficiálních propagačních záběrů.

AirBnB - souběžně s nabídkou na Booking.com procházím i možnosti ubytování v soukromí. Je to dobrá alternativa v případech, kdy je je hotel/hostel příliš drahý nebo když jsou v dané oblasti velmi omezené ubytovací možnosti. Nehledě na to, že se zde dají najít při troše štěstí hotové skvosty - co byste řekli na panské sídlo u jezera ve Skotsku za dvacet liber na osobu za noc?

Komentáře

Oblíbené články