Jak se obléknout na dlouhý let

Před svým prvním dlouhým letem jsem intenzivně hledala na internetu rady, jak se do letadla obléknout. Všichni doporučovali pohodlí a jedním dechem dodávali, že pohodlí se nejlépe dosáhne v teplácích. Zrovna tepláky jsem ve svém šatníku neměla, i zakoupila jsem šedé joggers, doplnila je šedým kašmírovým svetrem, koženou bundou a nazouvacími teniskami a byla připravená na cestu.

Což o to, pohodlné to bylo. Jenže když mi pak nepřijel kufr, byly ty tepláky následující tři dny moje jediné kalhoty. Nejenže jsem strávila tři dny v čemsi, co bych si na sebe za běžných okolností nikdy nevzala, absolvovala jsem v teplácích i prohlídku studií CNN v Atlantě. A připadala si jako pako.

Proto má obecná rada ohledně oblečení na dlouhé lety zní: vezměte si něco pohodlného a zároveň to, co běžně nosíte a cítíte se v tom dobře. I když cestujete jen s příručním zavazadlem, představte si při výběru oblečení do letadla podobnou extrémní situaci, jakou jsem zažila já: v čem by vám nevadilo strávit tři dny, pokud se vám zatoulá kufr?

Trička a svetry

Co se týče pohodlí a praktičnosti, jsou trička a volné košile rozhodně lepší volba než vypasované halenky. Když se ale už bez přiléhavé propínací blůzy neobejdete, zkontrolujte si pohledem do zrcadla zboku, že se vám nikde nerozevírá a vy se tak spolucestujícím nechtěně nechlubíte spodním prádlem. Doporučuji vyhnout se světlým barvám, na kterých je vidět každá skvrnka - pravděpodobnost, že se něčím polijete nebo potřísníte, je v letadle celkem veliká.

Nezapomeňte na (tenký) svetr! Vrstvení je při dlouhých letech důležité, protože se teplota v kabině může výrazně měnit. Mně se osvědčil především svetr z merina, protože tato vlna dokáže udržovat příjemnou teplotu a nepřehřejete se. Pokud toužíte po něčem luxusnějším, nic nepřekoná svetr z kašmíru.

Kalhoty

Vítězem jsou volnější střihy a podíl elastanu. Bílé džíny nechte doma, jinak budete plakat nad skvrnami od kávy, špínou ze sedaček a svou nešikovností, když jste při sundávání kufru ze schránky nad hlavou zavadili kolečky o stehno.

Sukni bych při dlouhém letu nechala doma - nejspíš vám v ní bude zima. Rozmyslete si i dlouhou sukni a šaty po zem nebo dlouhé, bohatě nabírané kalhoty - všimli(y) jste si, jak s nimi při chůzi zametáte podlahu? A teď si představte, jak to vypadá na toaletách v letadle po několika hodinách používání. Ne, toto svou sukní vytírat nechcete!

Boty

Jedním z pravidel cestování jen s příručním zavazadlem je to, že ty nejtěžší a nejobjemnější kusy oblečení si oblékáme na cestu, abychom ušetřili místo v zavazadle. Pro boty to platí dvojnásob.

Ale: pokud se zrovna nechystáte na trek a jediné boty, které si s sebou berete, jsou pohorky, doporučuji zamyslet se důkladně nad výběrem obuvi na cestu. Jak jsem zmiňovala už v článku o bezpečnostní kontrole, ideální jsou boty, které se dají snadno zout a obout. Tedy nazouvací tenisky místo šněrovacích, kozačky na zip místo natahovacích.

Také nezapomeňte, že v těch botách budete sedět třeba deset dvanáct hodin. Neměly by to být modely, ve kterých vám natečou nohy teplem nebo které vás tlačí - nové boty nechte pro tentokrát doma.

Spodní prádlo

Při opravdu dlouhém letu doporučuji nebrat si podprsenku s kosticemi, ale místo toho zvolit měkké košíčky - pohodlí nade vše!

Pašmína

Multifunkční doplněk - můžete si ji omotat kolem krku, zabalit se do ní jako do další vrstvy, srolovat ji a použít jako polštář nebo ji mít místo deky. V létě je fajn bavlněná, v ostatních ročních obdobích je skvělá tenká vlněná.


Konkrétní příklady

Co si obléknout do letadla
1. Tričko, kalhoty s podílem elastanu, kašmírový svetr (mimochodem suvenýr ze Skotska!), nazouvací mokasíny. Vše je jednoduché a pohodlné,  a člověk zároveň nevypadá jako vandrák.

2. Volná dlouhá bavlněná košile, legíny ze silného materiálu, svetr z merina, slabá vlněná pašmína a kožené tenisky. Ležérnější varianta oblečení do letadla, kde je pohodlí na prvním místě.
3. Tričko, volnější bavlněné kalhoty v pase na gumu, kašmírový svetr, nazouvací mokasíny. Pokud byste nejraději cestovali v pyžamu, je tato kombinace nejbližší "slušná" varianta.

Komentáře

Oblíbené články