Jak sestavit rozpočet a sledovat výdaje při cestování

Jak sledovat výdaje


Cestovat a neohlížet se na to, co to stojí, je snem asi každého. Protože se ale málokdo z nás jmenuje Rockefeller nebo Onassis, musíme si dříve nebo později sednout a pečlivě naplánovat výdaje.

Sestavte si rozpočet

V první řadě je potřeba sestavit alespoň rámcový rozpočet, abychom viděli, jestli nám budou stačit finance, které máme momentálně k dispozici, nebo jestli musíme počkat a ještě chvíli šetřit šetřit.

(Zdá se, že na konci února 2019 už Palprices nejsou v provozu. Jako náhradu navrhuji stránku Budget Your Trip, která funguje na podobném principu.)

V této přípravné fázi se mi velice osvědčila stránka Palprices. Na ní si navolíte, odkud kam cestujete, na jak dlouho, kolik dospělých a dětí, a stanovíte si cenovou kategorii (baťůžkář, levné cestování, středně drahé, luxusní). Vyberete měnu, stisknete "Spočítat" a získáte odhad rozpočtu, rozepsaný podrobně v deseti kategoriích.

Vše si můžete přizpůsobit svým potřebám - například víte, že si budete chtít půjčit auto, zatrhnete tedy příslušnou kategorii. Na druhou stranu třeba víte, že vás na ponocování neužije, tak stačí zrušit zaškrtnutí u kategorie "Nightlife" nebo snížit rozpočet prostřednictvím posuvníku. Když už máte letenky/jízdenky nebo ubytování, opět můžete kategorie odškrtnout nebo zadat přesnou částku (a graf vám ukáže, kolik procent celkového rozpočtu ta která kategorie zaujímá).

Vše je graficky jednoduché, intuitivní a hlavně realistické. Po několika cestách mohu potvrdit, že částky v rozpočtu sedí a odpovídají skutečným cenám na místě.

Někomu může vadit, že seznam míst v databázi je omezený (naštěstí pro nás je jedním z měst i Praha). Pokud vaše destinace v systému není, zkuste najít jiné město ve stejné zemi a výsledky berte jako orientační.

Sledujte výdaje na místě

Přiznám se, že výdaje na místě jsem hodně dlouho nesledovala. Až přišla moje památná cesta do Ameriky, kdy mi nepřijel kufr a já si musela nakonec koupit úplně všechno nové. Což znamenalo, že prakticky celou částku, kterou jsem měla vyhrazenou na nějaký pěkný suvenýr (nejlépe ve tvaru kabelky od Marca Jacobse), jsem vydala za prachobyčejné ponožky, trička, boty, spodní prádlo, džíny atd. Pokud jsem chtěla koupit něco navíc, musela jsem ubrat z pomyslného rozpočtu na "zábavu" nebo jídlo a hlavně: zapisovat si výdaje.

Aplikace a papír

Pokud jste zvyklí sledovat výdaje pomocí aplikací v telefonu, můžete to samé praktikovat i na cestách. Z vlastní zkušenosti ale vím, že stačí vyhradit jednu stranu v cestovním deníku a vše si zapisovat pěkně postaru tužkou. Nejenže uvidíte černé na bílém, jestli jste schopní dodržet předpokládaný rozpočet, ale tyto zápisky jsou celkem zajímavé čtení i po letech.

Obálková metoda

Pokud cestujete pouze s hotovostí, kupte si papírové obálky, popište je jmény jednotlivých typů výdajů a peníze do nich rozdělte. Možná vám bude připadat tato metoda zastaralá a k smíchu, protože dneska přeci každý platí kartou, žejo? Jenže pak si naplánujete cestu do Japonska a zjistíte, že platba kartou nebo výběr hotovosti z bankomatu jsou v mnoha případech pro cizince obtížné až nemožné. Začnete vyděšeně zkoumat, co s těmi desetitisíci jenů, a nakonec pokorně poběžíte do papírnictví...


Jaké finty a fígle používáte vy, abyste po návratu z cest neplakali na stavem svého účtu?

Komentáře

Oblíbené články