Nezbytnosti: deník

Z cestování nám zůstanou suvenýry, fotky a vzpomínky.

Suvenýry možná časem vyhodíme, fotky vyblednou (kolikrát jste si už u některé říkali: kde jsem to jen fotila? A hlavně: proč jsem to fotila...?) a ze vzpomínek zbydou jen střípky.

A proto doporučují vést si i na sebekratších cestách deník.



Nemusíte být zrovna Karel Čapek a snažit se ve svých zápiscích bravurně popisovat drobnosti života v příslušné zemi. Soustřeďte se na sebe, své zážitky a prožitky a snažte se každý den sepsat krátký souhrn toho, co se vám stalo. Klidně i jen v heslech, pokud se vám nechce rozepisovat. Čím víc do detailu ale půjdete, tím zábavnější čtení to bude po letech.

Deník ale využijete i mimo cestovatelskou sezónu. Můžete si do něj zapisovat plány na cestu, vytvářet seznam míst, která chcete vidět, nebo jídel, která chcete ochutnat, a vést si v něm si přehled o výdajích.

Existují i speciální cestovatelské deníky, které mají předtištěné sekce na přípravu cesty, balení a rozpočet a mohou i kombinovat linkovaný papír na zápisky s prázdnými stránkami, na které se dá kreslit nebo se na ně dají vlepit fotografie.

Něco podobného si ale můžete vytvořit sami z obyčejného zápisníků z papírnictví. Jen doporučuji vybrat model v pevných deskách a nejlépe omyvatelných, aby odolaly případnému polití.

Komentáře

Oblíbené články