Online nákupy z druhé ruky

Mohlo by se zdát, že se tématem "nákupy z druhé ruky" vzdaluji od cestování a balení příručního zavazadla. Jenže balení na cesty jde ruku v ruce s šatníkem a při sestavování šatníku se dřív nebo později setkáme s tolik módním slovem udržitelnost.

Když se v roce 2013 zřítila budova textilky v bangladéšské Dháce, rozhodla jsem se, že chci vystoupit z bludného kruhu rychlé módy a že si na sebe začnu znovu šít. Fungovala jsem tak (společně s nákupy v secondhandech) do doby, než na český trh nastoupily řetězce, tak proč bych to nemohla oprášit. Dala jsem  si cíl, že chci mít většinu šatníku handmade. 

Za posledních osm let jsem si zkusila ušít snad všechno: od kabátu přes převážně ručně šitý kostým chanelovského typu až po spodní prádlo. Jenže domácí šití je pomalé, výsledek nejistý a (s)potřeba oblečení velká, zejména když žijete v podnebném pásmu se čtyřmi ročními obdobími a potřebuje pokrýt situace od pobytu doma až po práci v konzervativním prostředí.

Zhruba před čtyřmi lety jsem začala trochu intenzivněji nakupovat v secondhandech. Zase taková novinka to nebyla, oblékala jsem se tam už v devadesátých letech - jen jsem se teď přesunula ze zatuchlých sekáčů na internet.

Všechny tyto věci v mém současném šatníku jsou koupené z druhé ruky.

Kdybych měla dát secondhandovým novicům pár rad, patřily by mezi ně zejména tyto:

1. Zařaďte secondhandy mezi své oblíbené obchody a vždy, když budete chtít nějakou novinku do šatníku nebo nahradit dosluhující kus oblečení, jděte se podívat přednostně do secondhandu.

2. Secondhandy jsou vynikající pro nákup základních a nadčasových kusů oblečení, jako jsou klasické kabáty, bundy, pánské košile, kabelky či nenošené boty. Z hygienických důvodů bych se vyhnula botám, které se nosí obvykle naboso.

3. Vyhledávejte drahé (až luxusní) značky. Při troše štěstí se dá sehnat například vintage trenčkot Burberry za stejnou cenu jako nový trenčkot H&M. Který vám ale vydrží déle, hm...?

4. Pokud si tykáte s ručními pracemi, nebojte se koupit oblečení s mírnými vadami. Spousta lidí si neumí nebo nechce přišít na oblečení ani utržený knoflík a radši příslušnou věc prodá pod cenou na eBay. Oblečení rozpárané ve švu, puštěné oko na svetru, to vše se dá snadno opravit, tak toho využijte.

5. Pokud nejste úplný kabelkový purista a nejdete jen po nových modelech, nebojte se pořídit si koženou kabelku z druhé ruky, která je klidně i poškrábaná či zašpiněná. Většinou ji pak stačí jen pořádně vyčistit (v případě nestrukturovaných tašek klidně i vyprat v pračce - ano, jsem hodně hardcore, ale funguje to!) a naimpregnovat a bude jako nová. 

6. Všechno zboží ze secondhandů potřebuje vyprat nebo chemicky vyčistit. Jsou to sice náklady navíc, oblečení pak ale hodně prokoukne. 

7. Výrobky z vlny nezapomeňte dát pro jistotu na dva týdny do mrazáku, abyste si do šatníku nezavlekli moly. Svetry pak stačí vyprat ručně nebo v pračce v tom samém šampónu, kterým si myjete vlasy. 

8. Pokud se rozhodnete nakupovat prostřednictvím aukce, stanovte si předem cenový strop, který ještě jste ochotni za danou věc zaplatit (jinak se to může zvrhnout a budete toho litovat), a přihazujte v posledních třiceti vteřinách

Kde tedy nakupovat online z druhé ruky? Obchodů je nespočet a pár velkých a zavedených najdete i v Čechách, stačí se jen porozhlédnout po internetu. Můžete se také inspirovat mým výběrem oblíbených secondhandů. Všechny jsou z ciziny, protože mi jejich nabídka připadá méně limitující než těch tuzemských. Většina jich funguje už roky, jsou to zavedené a spolehlivé obchody, ve kterých se není třeba bát nakupovat. Pro inspiraci uvádím i nejlepší (ale ne jediné!) úlovky v každém z nich.

 Pro pořádek uvádím, že s žádným z obchodů nespolupracuji a za doporučení nic nedostanu. 

eBay

Na eBay mám účet snad od chvíle, kdy bylo možné začít používat z České republiky PayPal. EBay v té době PayPal vlastnil a platby jeho prostřednictvím byly donedávna jednou z mála možností, jak platit a platby i přijímat. 

Pamatuji si doby, kdy na něm probíhaly v zásadě jen aukce, které bývaly často o nervy, hlavně když je člověk projel v posledních sekundách. Pokud bylo u nabídek s pevnou cenou možné smlouvat, bylo nepsaným pravidlem, že je slušné nabídnout cenu maximálně o deset procent nižší. Fantastické byly aukce v Americe, protože se tam daly sehnat věci v Evropě nesehnatelné, nebo v Británii, protože Britky byly zvyklé pravidelně třídit šatník a vyřazené věci dávat na eBay.

Za posledních deset let se eBay hodně změnil. Aukcí ubylo a běžné jsou spíše nabídky s pevnou cenou. Kdo nabízí možnost smlouvání, nasadí zpravidla cenu hodně vysoko, protože je normální nabídnout třeba jen 50 %. Nákupy mimo EU podléhají následnému výběru DPH/cla, takže se vyplatí jen v případě něčeho, co opravdu hodně chcete, a i v tom případě bych šla jen do transakce, kde se daně a clo platí hned při nákupu (odhad jejich výše vidíte ještě předtím, než kliknete na tlačítko Koupit). 

Do loňského roku jsem byla jako doma na britském eBay a mám odtud několik opravdu parádních věcí. Bohužel od brexitu jsem nekoupila nic. Pokud vás stejně jako mě odpuzuje administrativa spojená s výběrem DPH či cla, zkuste se podívat na francouzskou nebo německou verzi, kde se dají také objevit poklady, navíc tam chodí méně lidí a konkurence je tak menší. To se hodí v případě aukcí, kdy se nestrhne přihazovací hysterie, která vyšroubuje cenu do závratných výšek. Nevýhoda je, že prodávající často nechtějí zasílat do zahraničí, i když se mi už stalo, že mi vyšli vstříc, když jsem se jich zeptala.

Nejlepší kauf: kufr Rimowa za 150 EUR (německý eBay)


Vestiaire Collective

V současnosti asi můj neoblíbenější secondhand. Sídlí ve Francii a zaměřuje se spíše na dražší zboží (což je dané i tím, že minimální provize pro Vestiaire je 15 EUR za jeden kus zboží, tudíž by se asi nikomu nevyplatilo prodávat tam stará trička z Primarku). Stejně jako na eBay zboží prodávají jednotliví prodejci, kteří poskytují fotky i popis zboží. Vestiaire jednotlivé položky schvaluje a pomáhá s úpravou titulní fotky. Nabízí také službu ověření pravosti zboží, díky které by se vám nemělo stát, že byste naletěli nějakému podvodníkovi. U dražšího zboží se ověření pravosti nabízí automaticky a za poplatek; platí se pak i doprava do jedné z centrál Vestiaire, kde ho posoudí odborník na danou značku. U levnějšího si můžete vybrat mezi ověřením pravosti ve Vestiaire a doručením rovnou od prodejce bez ověření.

Na Vestiaire mám ráda úplně všechno! Výběr zboží se dá filtrovat podle nejrůznějších parametrů (kromě obligátních kategorií typu barva či velikost si můžete zvolit například zboží z Evropy nebo klidně i z České republiky), u většiny položek bývá solidní galerie fotek a popis. Prodejci můžete klást doplňující dotazy nebo mu poslat mail. O ceně se dá smlouvat, a když si zboží přidáte na svůj seznam přání, budou vám chodit avíza o případném snížení ceny. Když nepožadujete ověření pravosti, odesílá prodejce zboží rovnou vám. Za doručení se platí a pozor, když si od jednoho prodejce objednáte více položek, poštovné se (poněkud neprakticky a nelogicky) sčítá. 

Vestiaire nabízí pro kupující i určité záruky. Pokud se stane, že vám dorazí zboží, které ale neodpovídá popisu na webu, můžete ho po konzultaci s Vestiaire bezplatně vrátit. Pokud jste si nákup rozmysleli nebo vám zboží nesedí, můžete ho vystavit zpět jako prodejce (nebudete platit provizi).

Nejlepší kauf: kabelka Trapeze od Céline za 120 EUR


Vite EnVogue

Vite EnVogue je německý internetový secondhand s velice zajímavou nabídkou především novějšího oblečení středně drahých až luxusních značek. Tipla bych si, že zboží bude tak z posledních pěti let. Vše je ve velmi dobrém stavu, i když za malinko vyšší ceny. Obchod mívá ale pravidelné akce, víkendové a sezónní slevy i výprodej, takže příležitostí k výhodnějšímu nákupu je spousta. Vzhledem k tomu, že Vite EnVogue získává zboží mimo jiné výkupem, je v nabídce zajímavé zastoupení německých značek a designérů. Eshop je v němčině a angličtině.

Na rozdíl od eBay nebo Vestiaire zboží prodává přímo Vite EnVogue a stará se i o kompletní prezentaci. Fotky bývají slušné, popisy dostačující. Poštovné do Čech je zhruba od 10 EUR.

Vite EnVogue prodává vybrané zboží i na Vestiaire, tak pokud se nechcete registrovat na dalším eshopu, máte možnost je vyzkoušet i takto.

Nejlepší kauf: hedvábné společenské šaty Stella McCartney za 50 EUR


Sellpy

Sellpy je internetový secondhand patřící H&M. Objevila jsem ho sice celkem nedávno, ale už jsem tam nakoupila několikrát a moc ráda na něm hledám skvosty. Je to naprostý protipól luxusního Vestiaire - pokud chcete oblečení za pár šupů od značek, které jsou jako doma v běžných obchoďácích, Sellpy je to pravé místo. Pro mě osobně je zajímavé tím, že nabízí velké množství zde méně profláknutých skandinávských značek, takže pokud vám něco říká by Malene Birger, Day Birger et Mikkelsen, Tiger of Sweden či Samsøe Samsøe, stojí za to se mrknout na Sellpy.

Na rozdíl od jiných internetových secondhandů, kde zboží vystavuje prodejce, který ho poté také odesílá, se v Sellpy starají kompletně o vše - zboží převezmou, nafotí, napíší popisky a poté odesílají. Díky tomu je zachován jednotný vzhled fotek i popisků - což je ale pro zároveň jedna ze slabin celého projektu. Při tom ohromném objemu zboží se nemůže věnovat péče prezentaci, takže fotky bývají odbyté a popisky často velmi vágní. Doprava začíná na 5 eurech a není úplně nejrychlejší, počítejte s doručením zhruba za týden.

Navzdory tomu všemu je obchod Sellpy velmi oblíbený a obrat zboží nepředstavitelně rychlý. Mám vytvořený seznam přání - věcí, které se mi líbí, ale úplně nutně je nepotřebuji, a co chvíli mi přijde oznámení ze Sellpy, že se ta či ona věc bohužel právě prodala. Pokud se vám tedy něco opravdu hodně líbí, dlouho neotálejte.

Nejlepší kauf: obří kožená taška by Malene Birger za 11 EUR

Komentáře

  1. Dobrý den, mám otázku k Vestiaire. K ceně zboží se připočítává import customs and dutis. Bude tedy cena finální nebo mám ještě počítat s daní a clem v ČR? Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daně a případně clo se platí už Vestiaire a Vám jen dojde balíček.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené články