Bags: Inside Out

Výstavy uspořádané londýnským Viktoriiným a Albertovým muzeum dokazují, proč tato instituce patří mezi nejlepší světová muzea. Bývají totiž fantastické a zajímavé i pro ty, kdo o daném tématu mají jen matnou představu.

Loni jsem se do V&A (jak se název muzea zkracuje) chystala na dvě výstavy. Na jaře jsem měla naplánovanou výstavu o kimonech a na podzim jsem se těšila na svou velkou vášeň: kabelky. Ovšem jarní lockdown se dotknul i muzeí, která musela zavřít, a kimona tak po několika týdnech skončila a kabelky byly odsunuty na neurčito.

Když jsem se letos začala chystat na cestu do Londýna, jen tak ze zvyku jsem se šla mrknout, co zajímavého se děje ve V&A, a ke svému velkému úžasu jsem zjistila, že výstava o kabelkách Bags: Inside Out je zpět a dají se na ni stále sehnat lístky. Jestli tohle není štěstí, tak pak nevím!

Nebudu se tady rozepisovat o detailech výstavy. Pokud chcete vidět ikonické modely kabelek Chanel, Dior, Hermés a a spol., budete rozhodně spokojeni. Pokud se chcete dozvědět více o historii a vývoji těchto doplňků, budete nadšeni. A jestli chcete vědět, jak taková kabelka vzniká, nenechte si ujít expozici v patře, která vás krok za krokem provede procesem od návrhu po výrobu.

Mě osobně zaujala - z pochopitelného důvodu - miniexpozice věnovaná cestovním zavazadlům. Zejména dámským, chce se mi dodat. Bylo roztomilé vidět, že se vlastně stále řeší to samé: jak zabalit kosmetiku, jak vytvořit praktické oddíly uvnitř i vně tašky, jak usnadnit přístup do tašky, jak předměty denní potřeby zminiaturizovat, aby se daly snadno transportovat. 

Od příručního zavazadla chceme, aby bylo co nejlehčí, ale zároveň odolné. Proto se v minulosti vedle tradiční kůže objevily materiály typu kobercovina, plast či nylon. V roce 1997 společnost Hermés vyrobila kabelku Kelly z průhledného vinylu, aby jejím majitelkám usnadnila bezpečnostní kontroly po teroristickém útoku v Paříži v roce 1995. V té době to možná působilo jako úlet a bláznivý nápad, ovšem dneska má průhlednou plastovou taštičku na kosmetiku do letadla skoro každý, a už se ani nepozastavíme nad tím, že vlastně z velmi podobného důvodu.

Stejně tak obyčejně na nás může působit černý batoh Prada, který byl ale v době svého vzniku v roce 1984 zjevením, protože žádný z velkých módních domů nepoužíval na výrobu tašek poněkud plebejský nylon. Batohy šité z tohoto materiálu a prodávané s trojúhelníkovým logem luxusní značky tak byly neotřelé, inovativní a zajímavé především pro mladší generaci zákazníků. Za těch více než třicet let se tento batoh stah naprostou klasikou a nylon je dodnes poznávacím znamením Miucci Prada.


Víte, s jakými zavazadly se cestovalo před sto lety na výlet přes oceán? Třeba s takovými obřími cestovními truhlami Louis Vuitton, do kterých šlo uložit po patrech jednotlivé kusy oblečení a doplňků. Truhly měly plochá víka, aby je šlo složit na sebe. K manipulaci složila madla po stranách, a ano, ke každé truhle byli třeba dva nosiči.  Žena, která cestovala s touto konkrétní truhlou, jich vezla celkem třináct. (Řekla bych, že kdyby žila v dnešní době, tak by můj blog o cestování s příručním zavazadlem asi nečetla!)


Nikdy jsem nechápala, v čem spočívá kouzlo kabelky Birkin od Hermés. Věděla jsem, že se s ní pojí hezká historka o tom, jak si Jane Birkin při cestě letadlem posteskla jednomu z manažerů firmy Hermés, že by potřebovala vhodnou kabelku na cestování, a Hermés ji vymyslel a pojmenoval po herečce. 

Jak ale může být tato kabelka vhodná na cestování, vždyť je naprosto nepraktická! Krátká ucha, žádné vnější kapsy, kdo s tímhle může pohodlně cestovat???

Ovšem pak jsem na výstavě uviděla úplně první birkinku, která měla - světe div se - popruh přes rameno. A jedna ze záhad života byla vysvětlena.


Jestli se i vy chcete nechat uchvátit a překvapit na výstavě Bags: Inside Out, vězte, že běží do 16. ledna 2022. Pondělí a úterý je zavřeno, vstupné je 12 liber.

Praktické informace: pro vstup do Británie bez karantény je třeba očkování, rezervace PCR nebo antigenního testu, který je třeba absolvovat do dvou dnů od příjezdu, a vyplněný vstupní formulář (passenger locator form).

Komentáře

Oblíbené články