Co mě překvapilo na cestování v roce 2021

Asi by se slušelo sepsat podobné bilancování na konci tohoto roku nebo na začátku roku příštího, a ne v "poločase". Jenže za a) všechno se mění a možná má současná překvapení nebudou za pár měsíců nijak zajímavá (nebo se dokonce stanou naprosto přirozenou součástí cestování) a za b) vzhledem k současné epidemiologické situaci není jisté, že se mé další naplánované cesty vůbec uskuteční.

Prázdná letiště

Letiště Václava Havla uprostřed hlavní turistické sezóny

Uznávám, že zrovna první položka není úplně překvapení - koneckonců jsem si naplánovala cestu do Berlína místo vlaku letadlem zejména proto, abych viděla prázdná a poloprázdná letiště (a také nové berlínské letiště, které se v tichosti otevřelo ke konci loňského roku s pouhým desetiletým zpožděním). Nazvěme to tedy očekáváním, které se potvrdilo

Letos jsem byla na osmi letištích a jen ve Vídni a v Mnichově jsem měla pocit, že žádná epidemie není.

V Praze jsem v polovině července zažila kontrolu na security naprosto bez front. Dorazila jsem na letiště a šla rovnou na řadu. V chodbě C čekali cestující na let do dovolenkové destinace, a jakmile nastoupili, chodba zcela osiřela. Naprosto si nedovedu představit, jestli by šlo například v roce 2019 pořídit během dne v hlavní turistické sezóně podobnou fotku, jako je ta výše.

Ještě větší šok přišel na Heathrow. Nikdy jsem nezažila, že bych z letadla šla na přípojný let jako jediná. Dost mě to zmátlo a znejistěla jsem, jestli jdu správně, protože jít těmi dlouhými chodbami sama samotinká je hodně zvláštní pocit. Na dopravu na jiný terminál jsem opět čekala asi deset minut úplně sama v prázdné hale a nakonec jsme v autobuse jeli dohromady čtyři. Ráda bych to vysvětlila tím, že v sobotu odpoledne bývá zkrátka na Heathrow poněkud mrtvo, ale trochu se bojím, že útlum letecké dopravy dopadl i na nejvytíženější letiště v Evropě.

Osamocené čekání na autobus na terminál 5 na letišti Heathrow

V Helsinkách sice cestující celkem byli, ale ze všech obchodů a restaurací v neschengenské části letiště byla otevřená jen mumínkovská kavárna a duty free. Ostatní obchody byly zavřené a v mnoha případech bylo přes stažené rolety vidět, že jsou dokonce vyklizené. Velice neutěšený pohled.

Administrativa

Jsem připravena vstoupit na území Velké Británie (před uvolněním pravidel 2. 10. 2021)

Asi pryč jsou ty doby, kdy jsem hlásala, že na cestu potřebujete 3P: pas, peníze a pojištění. 

Dneska byste se s tím daleko nedostali. Potvrzení o očkování, podle potřeby potvrzení o testu či testech, formuláře pro vstup. Vše elektronicky, ale pro jistotu ještě vytištěné pro případ, že nedejbože dojde baterka v mobilu.

Na dovolenou pak vyrážíte prakticky se šanonem papírů, vystresovaní, leč pyšní, že jste to všechno krásně logisticky zvládli, když v tom přichází další překvapení...

Kontrola dokumentů

... váš stoh papíru nikoho moc nezajímá. Příjezdový formulář mi kontrolovali jen při příletu z Londýna, u certifikátu o očkování stačilo, že jsem v aplikaci zelená, a mou sbírku dokumentů do Británie kontrolovali jen u transferové přepážky v Helsinkách, než mi vydali boarding pass na let do Londýna.

Jak já se těšila, jak úřadům v Británii pyšně předložím VŠECHNO, co jsem musela před cestou zařídit a vyplnit: potvrzení o testu před odletem, čtyřstránkový příjezdový formulář prokazující mimo jiné, že mám rezervaci na PCR test do dvou dnů po příjezdu (který jsem vyplňovala a tiskla dvakrát, protože jsem uvedla špatně číslo sedačky na letu z Helsinek a bála se, že mě kvůli tomu nepustí do země), certifikát o očkování. Na přípojný vnitrostátní let jsem přicházela sama, a úředník za přepážkou měl tedy spoustu času si všechno vyžádat a důkladně prostudovat. Ale asi to nebyl úředník tělem i duší, protože se jen zeptal na důvod cesty, já odpověděla "Dovolená" a byla jsem vpuštěna do země. 

Pokud si ale na druhou stranu přečtete, že ve Francii je potřeba certifikát o očkování nebo testu pro vstup do restaurace nebo na koncert, můžete si být jistí, že to není jen formalita, na kterou se bude v reálu kašlat (dívám se na tebe, Londýne!), ale že u vchodu bude opravdu někdo stát a skenovat a kontrolovat QR kód certifikátu každého jednoho hosta či návštěvníka.

Flexibilita

Největším příjemným překvapením tohoto roku je flexibilita, s jakou jdou plánovat cesty letadlem. Dříve si bylo nutné za možnost změny letenky připlatit nemalé peníze, flexibilní letenka do třídy economy mohla být dražší než nejlevnější do businessu. V současné době nabízí flexibilitu všechny letecké společnosti automaticky. Je fajn vědět, že pokud z nějakého důvodu nemohu nebo nechci letět, mám čas skoro do poslední chvíle let zrušit a požádat o voucher. Popravdě by mi vůbec nevadilo, kdyby to tak už zůstalo navždy!

Na druhou stranu jsou ale bohužel flexibilní i letecké společnosti směrem k cestujícím. Z jedenácti letů tento rok jsem jich jen šest absolvovala tak, jak jsem je rezervovala. U ostatních pěti mi aerolinky let zrušily, změnily trasu nebo čas odletu a příletu. Letos mám naplánovaných ještě šest letů a už dva mi byly změněny (dokonce tak, že kvůli velmi pozdnímu příletu do Prahy si budu muset zaplatit noc v hotelu). 

To není dobré pro obnovení důvěry cestujících. V současné turbulentní době je tolik vnějších faktorů, které mohou narušit veškeré plány na cestování, že si rozhodně nepřejete, aby vám s plány hýbala i letecká společnost.

Ne/disciplinovanost

Po hrůzostrašných historkách o tom, jak cestující amerických aerolinek odmítají nosit roušku a dostávají se do fyzických střetů s posádkou letadla, jsem byla velice příjemně překvapená disciplinovaností cestujících na evropských linkách. Dokonce i v Anglii, kde byla většina opatření zrušena a je pouze ve formě doporučení. Možná v metru v Londýně budete s rouškou nebo respirátorem v menšině, v letadle je ale budou mít všichni a kromě jídla a pití si je nesundají.

Očkování

Ovšem absolutním vítězem mé pomyslné soutěže o největší překvapení při cestování v roce 2021 jsou lidé, kteří cestovali, cestují a cestovat chtějí i v budoucnu, ale z principu se odmítají nechat naočkovat proti covid-19. 

Bez komentáře.

Komentáře

Oblíbené články