Jet lag a jak na něj


Kolikrát se zdá, že svět je tak maličký a všechno máme na dosah ruky. Ze všech stran se na nás sypou nabídky výhodných letenek do Ameriky, Asie nebo Austrálie. Stačí se jen sbalit,  zvládnout mnohahodinovou cestu a nic dalšího nám nestojí v cestě. Jenže ouha. Ještě je tady jet lag.

Jet lag neboli pásmová nemoc je únava a porucha spánku při rychlém překročení několika časových pásem. Velmi laicky řečeno, naše tělo se řídí biorytmy. Jedním z nich je cirkadiánní (denní) rytmus, který je řízený našimi vnitřními biologickými hodinami a je dlouhý 20-28 hodin. Díky tomu se denně přirozeně budíme ve stejnou dobu a se setměním se nám začíná chtít spát (na tom má podíl spánkový hormon melatonin). Cirkadiánní rytmus je silně individuální - vzpomeňte si, že někdo je skřivan a vstává brzy a jiný je zase sova, které se nejlépe žije ve druhé polovině dne a v noci.

Nicméně pokud přeletíme najednou mnoho časových pásem, naruší se tím naše vnitřní hodiny. Při cestě na západ si den prodloužíme, v důsledku čehož se nám asi podaří usnout, ale budeme se probouzet v nekřesťanskou hodinu. Při cestě na východ si zase den zkrátíme a budeme mít problém usnout.

Co tedy s tím?

Jednoznačný recept neexistuje, spíš jen rady, které pomáhají zmírnit příznaky pásmové nemoci a dovolí nám jakž takž fungovat během prvních pár dnů, než se tělo srovná samo. Jsou dokonce lidé, kteří na sobě nepocítí vůbec nic - a já těmto šťastlivcům gratuluji, protože většina populace potřebuje jeden den, aby se jejich rytmus vyrovnal s časovým posunem o hodinu až hodinu a půl. Pokud tedy poletíte do Japonska s časovým posunem o osm hodin, budete nastavení na japonský čas nejdříve za pět dnů.

1. Snažte se přizpůsobit novému časovému pásmu už v den letu

Někdo radí začít se připravovat na nové časové pásmo už několik dnů před cestou. Chodit spát každý den o hodinu dříve nebo později podle toho, kterým směrem poletíte, a posouvat s tím své denní rituály. Zní to dobře, ale pro mě osobně to je dost těžko proveditelné, protože nevím, jak bych přesvědčovala v práci, že potřebuji po hodině šoupat s pracovní dobou, a už vůbec si neumím představit, jak přesvědčím psy, že jejich pravidelné procházky budou jindy.

Mnohem realističtější je zahrát si na nové časové pásmo v den letu. Tvařte se, že je ve skutečnosti o několik hodin více nebo méně podle vaší destinace, a přizpůsobte tomu své denní rituály. Kávu pijte ve svou obvyklou dobu - jen v jiném časovém pásmu. Spěte ve svou obvyklou dobu - jen v jiném časovém pásmu (i kdyby to mělo být pouze zdřímnutí během přípojného letu po Evropě). Na začátku posledního letového segmentu si nezapomeňte přeřídit hodinky na čas ve svém cíli, pomůže vám to připravit se mentálně na časový posun.

2. Pijte hodně vody

Jedním z projevů jet lagu je únava, nezřídka doprovázená bolestmi hlavy. Proto nezapomeňte na dostatečný přísun vody. S vodou nejen projíždějí letušky během letu, ale často jsou k dispozici další lahve poblíž kuchyňky, případně se předzásobte na letišti nebo si načepujte vodu do své vlastní lahve.

Zkuste i omezit alkohol - i když může být lákavé udělat si z dvanáctihodinového letu party, nezapomeňte, že alkohol odvodňuje a může ještě zhoršit váš jet lag.

To samé platí i pro kávu a čaj - vynechte je, pokud se servírují v době, kdy byste podle času ve vaší destinaci měli jít spát. Zbytečně by vás udržely v bdělém stavu, a navíc stejně jako alkohol odvodňují.

3. Vyberte si moderní letadlo


Málokdy máte do své destinace možnost jen jednoho spoje, většinou je na výběr více leteckých společností, které mohou létat různými typy letadel. Je dobré vybrat si některý z moderních modelů, například Boeing 787, který nabízí v kabině víc kyslíku a jeho osvětlení simuluje den a noc v destinaci, což by mělo zmírnit projevy jet lagu.

4. Melatonin

Melatonin je "hormon spánku", produkuje se zejména v noci a jeho hladina kolísá podle toho, jestli je tma nebo světlo. Toto bývá problematické především při cestách směrem na východ, kdy je kvůli časovému posunu náš den kratší. Je čas jít spát, ale podle našich vnitřních hodin je teprve odpoledne. Budeme mít problém usnout nebo se budeme neustále probouzet. V této situaci může s jet lagem pomoci malá dávka melatoninu před spánkem.

Pozor, melatonin je u nás dostupný pouze na lékařský předpis. Ovšem i pokud si ho dovezete se Slovenska či Maďarska, kde je volně prodejný, Melatonin se dá zakoupit volně v lékárně. Přesto doporučuji konzultaci s lékařem, zejména pokud užíváte nějaké další léky, aby nedošlo ke kontraindikaci.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené články