SF

Šest dnů, více než sto tisíc kroků, přes tři sta fotek. Výběr jsem zredukovala na sedmnáct snímků. Většina z nich je černobílých, přišlo mi, že ten kontrast a drama městu sluší. Pojďte se se mnou projít "městem v zálivu", do kopce a z kopce, kde čas od času zaslechnete výstražné zvonění tramvaje a nos vám polechtá vůně kávy a marihuany.

V sobotu se u Ferry Terminal Building koná trh, a tak se i Gándhí najednou octne uprostřed krabic od hroznového vína.

Mission District je čtvť proslulá svými "murals", velkoplošnými grafitti na zdech. Když ale občas sklopíte zrak, můžete objevit poklady street artu i na zemi.

 Mission Dolores Park. Jeden z nejlepších výhledů na San Francisco.

Když hledáte jméno ulice, stačí se podívat k zemi. Někdy bude u názvu i streetart!

Mám širokoúhlý fotoaparát bez zoomu, proto kvůli takovéto fotce musím přijít opravdu blízko, což znamená, že mi objekt mezitím zpravidla odletí. Ne tak v San Francisku! Racci poslušně stojí a čekají , a občas i dramaticky mávnou křídly!

Čáry a kouzla s výlohou.

Ruku na srdce, San Francisko je pro mě jakožto děvče z Polabí zhmotněná noční můra. (Nápověda: kopce!)

Víte, co nesnáším v Praze na italských turistech? Jak se znenadání zastaví uprostřed ulice a čučí nahoru! Když jste ale v San Francisku ve čtvrti plné italských podniků, udělejte přesně to samé!

Caffe Trieste. Tady údajně Francis Ford Coppola napsal scénář ke Kmotrovi. Já jsem tady napsala pohledy a stejně jako Coppolu mě nikdo nevyhazoval ani nerušil. Na záchodcích si povšimněte kouzelné slovní výměny ve slovinštině a italštině o to, komu skutečně patří Terst.

Moje neoblíbenější fotka z toulek San Franciskem. Kdo by řekl, že i toto je centrum města?

Existuje mnoho důvodů, proč jsem tuto fotku měla bez milosti hodit do koše. Je rozmazaná, do záběru mi vjelo auto, původně byla děsně nakřivo. Přesto ji mám ze všech svých pokusů o vyfocení tramvaje, jednoho ze symbolů města, nejraději. Právě proto, že je tak nedokonalá.

Terminal Ferry Building. Každý den jsem začínala stejným rituálem: zašla jsem si sem do kavárny Blue Bottle pro kafe a dýňovou buchtu a usadila se s oběma dobrotami na lavičce za terminálem a dívala se na přijíždějící lodě a Bay Bridge.

Industrial Light and Magic ve čtvrti Presidio. Fanoušci Hvězných válek sem musí a my ostatní si fontánu s Yodou vyfotíme taky, když už jsme se sem táhli až z centra.


Pláž Crissy Fields s výhledem na Golden Gate Bridge.

Lanovkou na střešní zahradu Salesforce.

Pozvání na drink v hotelu Top of the Mark se neodmítá, zvlášť když vás čeká západ slunce s takovýmto výhledem.

Na tuto fotku jsem si počkala dobrých pětadvacet let. Ale dočkala se - a co víc, Lawrence Ferlinghetti, zakladatel fenomenálního knihkupectví Citlylights Bookstore, na jaře oslavil sté narozeniny!

Komentáře

Oblíbené články