Kam se vydat v Británii, když rádi šijete a pletete

1. Shetlandy

Úplně na severu Skotska, na poloviční cestě mezi Norskem a Faerskými ostrovy, leží Shetlandy: stovka ostrovů s dvaceti tisíci obyvateli a čtyřnásobným počtem ovcí. Jejich vlna je světově proslulá: je jemná a hebká, v přírodních odstínech od bílé po černou, a když se obarví, pletou se z ní svetry s pestrými vzory, jimž dal jméno jeden z místních ostrovů, Fair Isle.


Na přelomu září a října se tady koná Týden vlny, který je napěchovaný workshopy, semináři, přednáškami, exkurzemi a prohlídkami. Zájem o tuto akci každoročně stoupá, a protože Shetlandy nejsou nafukovací, mizí především ubytování rychlostí světla, často i rok dopředu. Zapište si proto do diářů: v roce 2020 se Shetland Wool Week koná v termínu 26. 9.-6.10.

Pokud vás neláká poměrně masová akce, můžete se na Shetlandy pochopitelně vydat i v jiném termínu, buď na vlastní pěst, nebo v malé skupině při organizovaném zájezdu zaměřeném na shetlandskou vlněnou tradici (např. Shetland Wool Adventures, kteří komunikují i česky!).


Shetlandskou vlnu si ale můžete užít i bez cestování. Oba hlavní producenti, Jamieson & Smith a Jamieson's of Shetland, mají e-shop (omezenější nabídku mají ve svém obchodě i Vlněné sestry) a k pletení si můžete pustit několik řad detektivního seriálu Shetland, který se postará o autentickou drsnou atmosféru těchto ostrovů v Severním moři.

2. Selkirk

Městečko Selkirk se nachází zhruba padesát kilometrů jižně od Edinburku, v oblasti zvané Scottish Borders. Historicky patřil tento region mezi důležité zpracovatele vlny, a  i když v dnešní době funguje jen zlomek původních továren, stále se zde produkují vysoce kvalitní vlněné látky a výrobky z kašmíru, které patří mezi ty nejlepší na světě.


V samotném Selkirku má sídlo Lochcarron of Scotland. Jméno společnosti vám možná moc neřekne, pokud máte ale v oblibě divoké tartanové kreace Vivienne Westwood nebo Alexandra McQueena, mohlo by vás zajímat, že tyto látky pocházejí právě odsud. Lochcarron nabízí tartan ve všech možných podobách: jako šály, deky, kravaty, polštáře, tašky, peněženky a pochopitelně i jako kilty šité na míru.


Firma má pěkný e-shop - nicméně pokud se budete nacházet kolem Edinburku, doporučuji výlet do jejich návštěvnického centra, kde se asi budete muset na chvíli posadit do kavárny, abyste zklidnili srdce rozbušené z té vší nádhery. Doporučuji i prohlídku továrny, kde si uvědomíte, že navzdory plnému showroomu míří většina produkce za soukromými zákazníky a do velkých módních domů.



Za návštěvu stojí i nedaleké "hlavní město kašmíru" Hawick. Sice se není možné podívat do žádné z továren, výroba funguje ale podobně jako v Lochcarronu: společnosti vyrábějí pod svojí značkou, ale zároveň  mají i prominentní zákazníky.

Jestli na svém kašmírovém svetru najdete visačku "Made in Hawick", máte jistotu, že to je to nejlepší z nejlepšího a svetr vám bude sloužit mnoho let. Pochopitelně tomu odpovídá i cena. Ani ve firemních prodejnách nenajdete zboží vysloveně za hubičku; snad jen někde úplně vzadu v obchodě u cedule "Výprodej" se vám stejně jako mně poštěstí vylovit z bedny klasický černý kašmírový propínací svetr za 40 liber...

3. Skipton

Skipton je malé městečko v Yorkshiru, kde se od roku 2013 koná na konci září dvoudenní festival vlny Yarndale. Bylo by ale chybou představovat si nějakou nanicovatou akci v místním kulturáku - festival probíhá v areálu, kde se běžně organizují aukce ovcí (vše se předem pochopitelně uklízí a desinfikuje), a počet účastníků rok od roku stoupá. Pro představu: prodejců bývá ke dvěma stovkám a návštěvníků kolem 8000.


Vše je perfektně zorganizované, mezi nádražím a festivalem jezdí zdarma kyvadlově červené doubledeckery, na místě je k zakoupení občerstvení i upomínkové předměty s logem festivalu. Konají se rukodělné workshopy, a kdo má doma nepotřebné zbytky pletací příze, může ji odevzdat u stánku charitativní organizace.


Protože je Skipton malý a ubytovací možnosti spíše omezené, doporučuji porozhlédnout se po ubytování v blízkém okolí. Do Skiptonu se například dostanete pohodlně vlakem z Harrogate, lázeňského města se skvělým spojením z letiště Leeds Bradford, nebo ze Shipley, městečka se zajímavou textilní minulostí.


4. Carlisle

Když už budete na jihu Skotska nebo na severu Anglie, nezapomeňte ve svém programu vyhradit jeden den výletu do Carlisle.

V tomto městě na hranici mezi Anglií a Skotskem má totiž továrnu firma Linton, která vyrábí světoznámé buklé a tvídy. Pokud se vám při názvech těchto látek okamžitě vybaví ikonický kostým Chanel, vězte, že i tento módní dům je jedním z prominentních zákazníků Lintonu!


Firemní prodejna s nabídkou aktuální kolekce je hned vedle továrny a je spojená s kavárnou, což je velice praktické, pokud vám při pohledu na fantastické vzory vyschne v hrdle nebo vybíráte tak dlouho, až z toho dostanete hlad...


Dobrá zpráva je, že se látky Linton dají objednat i na internetu. Když se ale vypravíte osobně do Carlisle, můžete si za odměnu ulovit metrové zbytky látek (říkají tomu "látka na sukni") nebo prohrábnout bednu se zbytky s jednotnou cenou 5 liber za kus (já mám z jednoho takového zbytku přehoz na gauč).

Ze Selkirku se do Carlisle dostanete běžným linkovým autobusem za necelé dvě hodiny. Z Yorkshiru jezdí do Carlisle vlak - a přestože strávíte na cestě dvě a půl hodiny jedním směrem, litovat rozhodně nebudete, protože tato železniční trať - zejména v části mezi Settle a Carlisle - patří mezi ty nejkrásnější ve Velké Británii.

Komentáře

  1. V Selkirku sem byla letos a rovnou jsem tam kupovala deky, polštáře apod. Rozhodně mohu doporučit :) Carlisle plánuji na zimu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nebudete litovat! A nezapomeňte na bednu se zbytky, dají se tam najít poklady!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené články