15 věcí, které usnadní cestování

1. Pas + peníze + pojištění

Pokud si zapomenete na cesty přibalit nějaké oblečení nebo obuv, necháte doma pastu na zuby nebo oblíbenou řasenku, můžete si ve většině případů snadno koupit nové. Pokud nemáte pas / občanský průkaz, peníze / platební kartu nebo pojištění, jste v háji.


Proto až budete před další cestou odcházet z domova a budete si v duchu v rychlosti kontrolovat, jestli máte všechno, odříkejte si cestovatelskou mantru: Pas. Peníze. Pojištění.


2. Kopie dokladů

Občas se stane, že cesta neprobíhá tak ideálně, jak bychom si představovali. Mohou nás okrást, ztratíme pas, vážně se zraníme my nebo naši spolucestující. Ve všech těchto situacích rozhodně pomůže, pokud jsme na ně mysleli dopředu a pořídili si kopie dokladů.

Jedná se zejména o tyto dokumenty:

  • cestovní pas nebo občanský průkaz
  • víza
  • cestovní pojištění
  • řidičský průkaz
  • očkovací průkaz
  • potvrzení o rezervaci letenek, hotelu atd.
Nechám na vaší osobní preferenci, jestli to budou kopie v papírové, nebo elektronické podobě. V obou případech nezapomeňte, že především osobní údaje byste měli hlídat jako oko v hlavě a papírovou kopii mít na bezpečném místě a elektronická data chránit heslem.

Zároveň jednu sadu kopií (např. na USB disku) nechte doma u člena rodiny nebo dobrého kamaráda. Pokud z nějakého důvodu nebudete mít přístup ke svým dokumentům, víte, na koho se v nouzi obrátit. 

3. Aplikace pro cestovatele

Mobil se stal jednou v nejvíce multifunkčních věcí, díky kterým se dá cestovat snadno a nalehko. Nejenže se dá jeho prostřednictvím komunikovat, tedy telefonovat a posílat textové zprávy, ale můžeme v něm mít uložené průvodce, dokumenty, potvrzení nebo jejich kopie. Můžeme ho používat místo fotoaparátu. A pak jsou tady aplikace, bez kterých si už cestování ani nedovedu představit. Proto si před cestou nezapomeňte stáhnout alespoň aplikace leteckých společností, mapy a aplikaci na předpověď počasí!

4. Brýle

Následující rada je pro všechny, kdo se neobejdou bez dioptrických brýlí: je na místě být tak trochu paranoidní a připravit se na nejhorší situace.
  • Pokud nosíte pouze brýle, cestujte pokud možno s dvěma páry. Pokud se jeden pokazí, máte pořád ještě druhý.
  • Předpokládám, že jedny brýle máte na sobě a druhý pár v tašce. Kdybyste ale z nějakého důvodu měli oba páry uložené, nedávejte je do nikdy do jedné tašky. Může se s ní něco stát nebo vám ji ukradnou a vy budete bez brýlí.
  • Pro klid duše si ofoťte předpis na brýle. V případě nouze si můžete nechat vyrobit nové.
  • Brýle ukládejte do pevného a odolného pouzdra. Když budete mít brýle na sobě, pouzdro poslouží i jako praktický obal na šperky nebo doplňky, případě jde do něj schovat hotovost.
  • Nezapomeňte si vzít čisticí hadřík a malý šroubovák - ten může být například součástí tužky.
  • Kontaktní čočky mám jednodenní. Nenosím je tak často, aby se mi dlouhodobější vyplatily. Při cestování odpadá nutnost přibalit si čisticí roztok - což znamená, že ušetřím místo v kosmetické taštičce s tekutinami, a navíc se nemusím bát, že nedodržím dostatečně hygienu při jejich čištění. 
  • Jako v případě brýlí je na místě paranoia - rozhodně si beru o jeden nebo dva páry čoček navíc!

5. Hodinky

My vyznavači minimalismu zbožňujeme věci, které mohou mít několik funkcí, a proto zbožňujeme i hodinky! Nejenže se díky nim dozvíme, kolik je hodin, a nemusíme přitom vytahovat z tašky mobil, ale můžeme se jimi i zdobit, a nechat tak doma další předměty z kategorie "doplňky".

Hodinky lze použít i při boji s jet lagem (pásmovou nemocí). Už v letadle si přeřiďte hodinky na čas ve vaší destinaci a začněte tak svůj mozek i tělo zvykat na jiné časové pásmo.  

Jen pozor, pokud letíte do jiného časového pásma s přestupem, je třeba si nařídit hodinky nejprve na čas v místě přestupu a teprve v posledním segmentu na čas v cíli cesty. Nikdo nechce zmeškat návazný let kvůli špatně nastaveným hodinkám!

6. Plastová obálka

Můžete si koupit šik, leč drahé organizéry na cestování nebo cestovní peněženky, nebo si můžete skočit do papírnictví pro barevnou plastovou obálku na druk za pár korun. Dejte si do ní veškeré papírové dokumenty, pas a peníze a budete mít vše na jednom místě. Už žádné zběsilé přehrabování se v tašce a hledání potřebného dokladu!

7. Láhev na vodu

Jestli vás stejně jako mě rozčilují ty hory plastových lahví, není nic snazšího, než si na cestování pořídit láhev na vodu. Můžete ji mít z odolného plastu nebo dokonce z kovu s termoizolačními vlastnostmi, takže kromě vychlazené vody si v ní můžete vozit i teplou kávu nebo čaj.

Nebojte se, že vám láhev zabaví u bezpečnostní kontroly na letišti. Stačí obsah před kontrolou vypít a následně láhev doplnit vodou z kohoutku (pítka bývají zpravidla poblíž toalet).

8. Nabíječka

Pokud chcete cestovat opravdu nalehko, doporučuji se porozhlédnout po nabíječce, která má výměnné koncovky pro různé typy zásuvek a dva USB porty, tedy dovede nabíjet dvě zařízení zároveň.

Stačí přibalit dva kabely, vše přihodit do taštičky k foťáku a náhradní baterce a můžeme vyrazit!


9. Skládací taška

V životě zarytého zastánce cestování jen s příručním zavazadlem občas nastanou situace, kdy by se mu šikla taška navíc. Pro tyto případy si přibalte skládací tašku. Sbalená má opravdu malé rozměry a vejde se pohodlně do přední kapsy kufru, rozbalená je zhruba velikosti příručního zavazadla. Kufr, který je přece jen odolnější, nechte odbavit a do kabiny letadla si potom vezměte právě tuto látkovou tašku. 

Pro jistotu do ní ale ještě přendejte suvenýry a oblečení, o které opravdu nechcete přijít – co kdyby se kufr zpozdil nebo nedejbože ztratil.

10. Sluchátka

Erární sluchátka v letadla nebývají moc valné kvality, proto doporučuji vzít si s sebou vlastní (a kvalitnější). Výhodou jsou modely s aktivním potlačením okolního ruchu, díky kterému vás nebude nic rušit při sledování filmu nebo poslechu hudby nebo si budete moci užít prostě jen ticho.

11. Pašmína

Máloco se dá při cestování využít tolik jako pašmína. Dá se nosit uvázaná na tisíc způsobů, zachrání vás v chladném letadle nebo se dá srolovat a použít jako polštářek. Nemluvě o tom, že každý sebeordinérnější outfit vynese pašmína z krásného materiálu a ve slušivé barvě až do nebes.

12. Propiska


I v digitální době nastanou situace, kdy byste dali za tužku třeba i království - například když máte v letadle vyplnit celní prohlášení. Proto si nezapomeňte přihodit do kabelky propisku, nebo rovnou dvě, osoba na sousedním sedadle vám bude vděčná.

13. Žabky

Žabky, vietnamky, flip flops - jsou lehké a skladné; nacpete je kamkoli, dají se využít jako přepážky v kufru a přinejhorším jimi obložíte křehké suvenýry.

Tyto celoplastové boty využijete jako přezůvky v hotelu i hostelu, obuv do sprchy i boty, ve kterých jdete na snídani. V případě nouze si je můžete vzít i na pláž (jen je potom nezapomeňte umýt).

14. Cestovní deník

Z cestování nám zůstanou suvenýry, fotky a vzpomínky. Suvenýry možná časem vyhodíme, fotky vyblednou a ze vzpomínek zbydou jen střípky. A proto doporučují vést si i na sebekratších cestách deník.

Nemusíte být zrovna Karel Čapek a snažit se ve svých zápiscích bravurně popisovat drobnosti života v příslušné zemi. Soustřeďte se na sebe, své zážitky a prožitky a snažte se každý den sepsat krátký souhrn toho, co se vám stalo. Klidně i jen v heslech, pokud se vám nechce rozepisovat. Čím víc do detailu ale půjdete, tím zábavnější čtení to bude po letech.

Deník ale využijete i mimo cestovatelskou sezónu. Můžete si do něj zapisovat plány na cestu, vytvářet seznam míst, která chcete vidět, nebo jídel, která chcete ochutnat, a vést si v něm si přehled o výdajích.


15.  Seznam věcí, co je třeba zabalit

Také se vám stalo, že jste si mysleli, jak jste si krásně nezabalili, abyste pak na místě zjistili, že vám chybí třeba pyžamo? A přitom stačilo tak málo: mít seznam věcí, co je třeba zabalit.

I když mám ráda mobilní telefon a aplikace, stejně jako v případě sledování výdajů mi připadá mnohem jednodušší mít podobný seznam na papíře. Pak stačí jen vzít tužku a odškrtávat.

Jestli máte pocit, že nejste dostatečně zorganizovaní na to, abyste si seznam sestavili sami, můžete použít šablonu z internetu a přizpůsobit si ji svým potřebám. 

Komentáře

Oblíbené články