Můžu vézt v letadle dort?


Letím za kamarády do zahraničí a jako dárek jim chci přivézt dort. Pustí mě s ním do letadla?

Dort může v letadle cestovat v zásadě dvěma způsoby: v odbaveném zavazadle, nebo v kabinovém zavazadle. Nejspíš málokdo bude natolik odvážný, aby dort zabalil do odbaveného kufru a děj se vůle boží, proto se změřím na situaci, kdy dort poletí s vámi v kabině.

Dort na palubě

V případě, že se vám dort nevejde do kabinového zavazadla a budete ho mít zvlášť, nezapomeňte, že se tak stává vaším zavazadlem. Když bude menších rozměrů, můžete si ho vzít jako "personal item" (pokud vaše aerolinky povolují menší tašku). Jestli bude ale ve větší krabici, bude suplovat vaše kabinové zavazadlo, a proto všechny vaše věci budou muset být v odbaveném zavazadle.

Bezpečnostní kontrola

Dort musí ale také projít bezpečnostní kontrolou a splnit požadavky na přepravu tekutin, gelů a aerosolů. Nevadí, když vezete dort s krémem nebo se šlehačkou - pokud je dort už promazaný a nazdobený, jedná se o přepravu hotového výrobku a ta je povolená.

Pozor ale na situaci, kdy byste se rozhodli korpus nazdobit až po přistání a krém nebo marmeládu měli zvlášť v nějaké sklenici nebo krabičce. V tom případě se jedná o přepravu polotovaru. Marmelády, krémy, šlehačka atd. jsou tekutiny/gely/aerosoly a vztahují se  na ně ona známá omezení pro přepravu tekutin (smí být v lahvičkách o objemu 100 ml do maximálního objemu jeden litr v sáčku o rozměrech 20 x 20 cm).

Dovoz potravinářských výrobků

V případě, že dort nevezete pro vlastní potěšení a konzumaci na palubě, jsou ve hře ještě pravidla týkající se dovozu potravinářských výrobků. V rámci Evropské unie nejspíš s dortem problém mít nebudete, situace může být ale komplikovanější při cestách do zámoří. Například už v letadle do Spojených států vyplňujete prohlášení o dovážených předmětech, kam byste dort měli v každém případě uvést. Pak je na uvážení úředníků, jestli vás s ním pustí do země. Navíc do Spojených států se nesmí přivézt ovoce, proto asi není dobrý nápad mít dort s marmeládou nebo rozinkami. Hodně komplikovaný by byl dovoz domácího dortu například do Austrálie, která obecně nepovoluje dovoz doma vyrobených potravin.

Proto doporučuji vyhledat si ze všeho nejdřív informace o dovozu potravin do vaší cílové země, případně se mailem zeptat na vaši konkrétní situaci, aby se vám nestalo, že dort povezete přes půl světa, a on nakonec skončí na celnici v koši.

Komentáře

Oblíbené články