Open House Brno 2019

Open House je festival architektury, kdy se v zúčastněných městech otevřou na jeden víkend zajímavé a běžně nepřístupné budovy. Koná se po celém světě v různých termínech - což je dobrá zpráva, protože si tak můžete klidně naplánovat během jediného roku návštěvu festivalu klidně i na několika kontinentech!

V polovině dubna se již podruhé otevřely budovy v Brně a já se tam rozhodla alespoň na několik hodin zaskočit. Je trochu ironií osudu, že i když zažíváme výjimečné teplé jaro, právě onen víkend bylo naprosto hnusně. Dokonce byla taková zima, že jsem znovu vytáhla zimní kabát a boty. Čekalo mě několik přesunů pěšky po Brně a já nic nechtěla podcenit.


Vstup do některých budov byl jen na rezervaci. Ty se spouštěly v pondělí před akcí, v pravé poledne - a už ve 12.04 byl obrovský problém ulovit byť jedinou vstupenku. Brňáci svůj Open House očividně milují!

Proto jsem byla ráda, když se mi podařilo získat alespoň dvě rezervace. V Brně jsem totiž strávila svá vysokoškolská studia, bohužel v době, kdy se Brno teprve začínalo probouzet z postsocialistického spánku a nebylo zrovna nejvýstavnější. Od mého absolutoria se ale toho ve městě spoustu změnilo k lepšímu, centrum prokouklo a to ani nemluvím o místní gastronomické scéně.

Akci Open House jsem tedy brala jako příležitost vidět to, co je v Brně nového a co jsem za studií nemohla navštívit. 

Například komplex kancelářských budov, jejichž součástí je hotel Courtyard by Marriott. Nejenže jsou tyto stavby v provozu jen pár let, ale navíc leží nedaleko Dolního nádraží, které většině dálkových spojů supluje momentálně opravované Hlavní nádraží. Když tedy přijedete do Brna vlakem, dá se k Marriottu dostat pěšky sotva za deset minut. I když uznávám, že okolí se čtyřproudovou silnicí není nejkrásnější, a nevím nevím, jestli bych si tu trasu chtěla dát po setmění. Ale v sobotu ráno naprosto bez problémů.

Při rezervaci si bylo možné vybrat prohlídku s personálem, nebo s architektem. Z časových důvodů jsem  zvolila druhou variantu, ale musím říct, že tento koncept návštěvy mi připadá geniální a mileráda bych absolvovala oboje a podívala se na hotel z perspektivy tvůrce i každodenního uživatele.

Prohlídka hotelu s architektem (respektive architektkou) rozhodně nezklamala. Za necelou hodinu jsme se zvládli podívat po lobby v přízemí a do konferenčních prostor v 1. patře, do hotelových pokojů i do posledního patra s fitkem, prezidentským apartmá a terasou. Výhledy a panoramata, to je moje, a jak uvidíte níže, Courtyard by Marriott je má luxusní.



Lobby s velkoformátovou malbou s římskými motivy a ledním medvědem.

Hotelová restaurace a retro stěna.


Koberce v hotelu byly vytvořeny na zakázku a mají originální "rozpixelované" vzory.

Jestli v hotelu vždy žádáte pokoj ve 13. patře, tady nepochodíte.

Prezidentské apartmá v 16. patře s výhledem na Špilberk a Petrov.

Pokoje mají tapety s motivy Brna  ze starých pohlednic.

Panorama! Ikoničtěji to už v Brně snad ani nejde.

Cestou na další prohlídku jsem zaskočila do hotelu Grand u hlavního nádraží. Ten tedy v době mých studií už pochopitelně stál a trochu se i bojím, že už tehdy vypadal uvnitř tak jako dneska.

Moje druhá vstupenka byla do nejstaršího domu účastnícího se Open House Brno. Dům pánů z Lipé na náměstí Svobody pochází již ze 13. století, ovšem v 16. století prošel zásadní renesanční přestavbou. Vůbec si nevybavuji, jestli byl veřejně přístupný v době, kdy jsem studovala v Brně (podle informací na internetu v té době nejspíš sloužil jako sklad vedlejšího obchodního domu, tak předpokládám, že nebyl), nicméně si pamatuji začátek jeho rekonstrukce na úplném konci mého studia.

Během výkladu jsem si uvědomila, jak je to už dlouho, co jsem studovala. Takové ty drobné zmínky typu: "Při poslední rekonstrukci byly použity nejmodernější technologie, ale to víte, už je to nějaký pátek..." No jo, letí to!

Majitelem domu je v současné době Radim Jančura. V domě sídlí Student Agency, v přízemí je infocentrum a naopak v posledním patře kavárna, odkud se dá vyjít na terasu s vyhlídkou (a dalekohledem). Teoreticky se výhledem z terasy můžete pokochat zcela zdarma, ale proč si  k tomu nedat koneckonců kávu nebo drink...?

Průčelí budovy z náměstí Svobody.

Pohled na ochozy v interiéru domu.

Detail stropní klenby.


Z posledního patra je výhled na střed Brna.

Ještě před návratem domů jsem zaskočila do pasáže Alfa. Shodou okolností se tam ten den konal bleší trh. A jak se zdá, koná se pravidelně každý měsíc, berte to tedy jako další malý tip na cestu!

Nicméně já jsem mířila o několik pater výše, na terasu s vyhlídkou. Tímto bych chtěla poděkovat obyvatelům sousedních bytů, že souhlasili se zpřístupněním těchto prostor pro Open House. Určitě to pro ně nebylo dvakrát příjemné, že jim pořád někdo během dne blokoval výtah a dupal kolem dveří. Bylo to ale moc fajn a rozhodně jiná perspektiva pohledu na domy kolem Kobližné ulice.
Výhled do Poštovské a Kozí ulice.

Kostel sv. Jakuba.

Takto tedy vypadalo pár hodin, které jsem strávila na brněnském Open House. Může se zdát, že jsem toho "nestihla" moc, ale tak to už na podobných akcích chodí. Je třeba se smířit s tím, že je mnohem více staveb, do kterých se člověk nedostane, ať už z časových nebo kapacitních důvodů. Napřesrok je taky čas!

Komentáře

Oblíbené články