Deset chyb při balení na dovolenou

Anglicky se říká: "Been there, done that" - "To se mi stalo taky". Následujících deset chyb při balení by mohlo mít přesně tento titulek. Asi jen málokterý cestovatel nevysype z rukávu historku, jak si balil narychlo a nechal doma něco naprosto nezbytného nebo jak jeho poslední čisté kusy oblečení byly zelené kalhoty s červeným tričkem.

Všem se nám to stalo. Všichni jsme se rozmrzele poškrábali na hlavě a řekli si: "Příště to bude lepší." (A ono bylo!)

Prohlídku svatyně Fušimi Inari v Kjótu lze očividně absolvovat i s kufrem, ale když už s sebou chceme mít zavazadlo, batoh by byl asi praktičtější, protože cesta je dlouhá čtyři kilometry a vede do kopce.

1. Volba nevhodného zavazadla

Taška do ruky nebo s popruhem přes rameno může vypadat elegantně na obrázcích, pokud v ní ale vláčíte kila oblečení a pomalu cítíte, že vám brzy upadnou ruce nebo rameno, budete se proklínat a slibovat si, že si příště zabalíte do mnohem praktičtějšího kufru nebo batohu. Stejně tak je dobré vzít v úvahu účel cesty: kufr na kolečkách bude utrpení při výpravě do deštného pralesa a krosnu zase nepotáhnete na pracovní jednání. Nezapomeňte si také zkontrolovat na webu letecké společnosti, jaké povoluje rozměry a hmotnost zavazadel, abyste se vyhnuli povinnému odbavení příručního zavazadla nebo placení za nadváhu.

2. Nezapomeňte na "personal item"


Letecké společnosti zpravidla povolují na palubu kromě příručního zavazadla ještě takzvaný "personal item", malou tašku. Někde jsou rozměry dané a bývají kolem 40 x 30 x 10 cm, někde bývá jen vágní popis typu "dámská kabelka, taška na laptop, malý batoh". Jestli je vaší leteckou společností malá taška povolená, využijte ji! Pokud povolená není (například u Easyjetu nebo Emirates), nezapomeňte si kabelku nebo klidně i jen plátěnou tašku přibalit do palubního zavazadla. Zaprvé budete nějakou malou tašku potřebovat při cestách po pamětihodnostech, zadruhé může nastat situace, kdy na palubě budou už plné schránky na příruční zavazadla a vy budete požádáni o takzvaný gatecheck - vaše zavazadlo bude zdarma přepraveno v nákladovém prostoru. Do menší tašky si tak budete moci přendat osobní doklady a věci, které budete potřebovat během letu.

3. Vezete oblečení pro všechny případy

Balíte se a máte v hlavě nejčernější scénáře: Co když se zamažu? Co když si roztrhnu kalhoty? Co když promoknu?

Řeknu vám, co je skutečně ten nejčernější scénář: připravíte se na všechny situace a vezmete si náhradní trička, košile, kalhoty, bundy a boty. Pak přijedete na letiště a tam vám řeknou, že váš kufr má nadváhu a musíte zaplatit za každé kilo navíc. Váš kufr je tak těžký, že si z letiště musíte vzít drahého taxíka, protože do veřejné dopravy byste ho nedovlekli. A  navíc při zpáteční cestě nemáte v kufru místo na suvenýry, a tak si musíte koupit další kufr, za jehož odbavení musíte na letišti opět připlatit.

Poučení: vykašlete se na černé scénáře a zabalte si jen to, co opravdu potřebujete. A nechte místo na suvenýry. Tečka.

4. Nepodívali jste se na předpověď počasí

Nikdy se nezapomeňte podívat na předpověď počasí ve své destinaci, abyste si zabalili oblečení přiměřené místním povětrnostním podmínkám. Velké rozdíly v počasí mohou být i v rámci Evropy a může se lehce stát, že budete odjíždět z letních teplot do téměř zimních a obráceně. Pro jistotu si ještě těsně před odjezdem zkontrolujte, jestli se něco nezměnilo, a případně přebalte kufr. V každém případě je sázka na jistotu vrstvení oblečení. S několika slabšími vrstvami se lehce přizpůsobíte výkyvům teplot a nebudete mít poct, že je vám příliš teplo nebo příliš zima.

5. Špatně jste zabalili boty

Boty bývají v kufru to nejtěžší a nejobjemnější. Proto se vyplatí jít na balení bot chytře, zejména když cestujete jen s příručním zavazadlem. Nemá smysl vézt s sebou příliš mnoho párů - v zásadě byste si měli vystačit se třemi (tenisky, pohodlné neformální a formálnější). Pokud vámi zvolené boty nejde zmáčknout a převážet naplacato, můžete do prostoru v nich uložit například šperky nebo ponožky (v igelitovém pytlíku). Boty vždy balte do látkového pytlíku nebo igelitové tašky, aby se vám nečistoty z nich nedostaly mezi ostatní oblečení.

6. Špatně jste zabalili kosmetiku

Nezapomeňte, že v příručním zavazadle smíte převážet tekutou kosmetiku v lahvičkách o maximálním objemu 100 ml a v igelitovém pytlíku nebo průhledné kosmetické taštičce o maximálním objemu 1 l. Pokud máte tekutou kosmetiku v odbaveném zavazadle, ujistěte se, že jsou obaly dobře zavřené a pro jistotu je ještě dejte do igelitového sáčku.

7. Nová garderoba

Před dovolenou býváme především my ženy v pokušení pořídit si něco pěkného na sebe. Tato strategie může fungovat, pokud víme na sto procent, co nám sluší, případně na nákupy vyrazíme s předstihem a novinky stihneme otestovat v reálném životě. Jinak se nám může stát, že až na místě zjistíme, že vlastně nemáme co na sebe, protože ta barva je nějaká divná, ten střih je nelichotivý a na poslední výkřik módy nemáme dost odvahy, i když v obchodě jsme ten pocit neměly. A pozor: dovolená není v žádném případě vhodná příležitost k rozšlápnutí nových bot!

8. Oblečení k sobě barevně nepasuje

Garderoba na dovolenou je vlastně varianta "capsule wardrobe", šatníku o pár kusech oblečení. Aby se nám nestalo, že se bude barevně třískat (a my budeme mít pocit, že nemáme vlastně co na sebe, protože se to nedá kombinovat), je dobré zvolit si jednoduchou barevnost: neutrální odstíny a do toho pár barevných akcentů. Nebo si zkuste zapamatovat jednoduchou poučku: každý jeden top musí ladit se všemi kalhotami a sukněmi. Pokud toto dodržíte a máte s sebou řekněme čtyři topy a čtvery kalhoty a sukně, rázem máte k dispozici 16 kombinací - a s tím se dá bez problémů přežít týdenní dovolená.

9. Nevzali jste si nic na špinavé prádlo

Aby se vám špinavé prádlo nemotalo v kufru mezi čistým, pořiďte si na něj textilní sáček. V případě nouze si vystačíte i s igelitkou. Ti nejzdatnější organizátoři mají pytlíků nebo igelitek několik a prádlo rovnou třídí, aby se s tím nemuseli zdržovat pro návratu domů.

10. Vše jste nechali na poslední chvíli

Balení ve stresu na poslední chvíli je ten nejstrašnější scénář. Pokud nejste guru přes balení a nemáte v malíku svoji cestovní uniformu, po které jen stačí sáhnout, nejspíš se vám podaří doma něco zapomenout. Pro tyto případy doporučuji mít po ruce seznam věcí, které je třeba na cesty zabalit, a jestli nemáte čas ani na to, zapamatujte si alespoň svatou trojici všech cestovatelů: pas, peníze, pojištění. Tato tři pé nesmíte za žádnou cenu nechat doma!

Komentáře

Oblíbené články