Tip na cestu: Open Garden Squares v Londýně

Open Garden Squares je akce, při níž se na jeden víkend v roce otevře v Londýně na dvě stě zahrad a parků. Mnohé z nich se "otevřou" jen symbolicky, protože jsou přístupné celoročně, ale část z nich je soukromá a nikdy jindy se do nich podívat nemůžete. 

Musím se přiznat: nejsem zrovna nadšený pěstitel, a i když mám u domku zahrádku, vypadá spíše jako zahrádka rodiny Addamsových, kde se nesmírně daří plevelu a škůdcům. Možná ale právě proto mě fascinuje, když někdo dokáže se zelení pracovat, má vizi a odhodlání pustit se do naplnění této vize a také výdrž a trpělivost, protože krásná zahrada nevznikne přes noc.

Jestli je někdo naprostý mistr ve všech těchto disciplínách, jsou to právě Angličané! Proto jsem se už dvakrát byla podívat v Londýně na místní zahrady a zahrádky, načerpat inspiraci a motivaci pro tu svoji zahrádku rodiny Addamsových a také v neposlední řadě získat pohled na Londýn z trochu jiné perspektivy. 


Ten "pohled na Londýn z jiné perspektivy" jsem myslela doslova. Oba ročníky jsem se zaměřila na střešní zahrady - což je koncept, který je stále populárnější, a zejména soukromé firmy se jimi rády chlubí.

Open Garden Squares London - Hachette roof garden

Střešní zahrada vydavatelství Hachette, na niž se vstupuje přes závodní jídelnu. Tomu se říká oběd s výhledem!

Open Garden Squares London - Nomura roof garden

Zahrada na střeše společnosti Nomura má velikost šesti tenisových kurtů a také se na ni vchází přes zaměstnaneckou jídelnu. Kromě funkce okrasné a relaxační je i užitková - zahrádkáři z řad zaměstnanců zde pěstují bylinky a zeleninu, které nacházejí využití v kuchyni. Případné přebytky si mohou koupit zaměstnanci, získané peníze jdou na charitu.

Open Garden Squares London - Eversheds roof garden

Střešní zahrada právnické firmy Eversheds s úchvatným výhledem. Část zahrady je vyhrazená pěstování ovoce a zeleniny (mají tam dokonce ovocné stromy v kontejnerech!). Mají tady i několik včelích úlů a vyrábějí si vlastní med.

Open Garden Squares London - Roof Garden

Roof Gardens ve čtvrti Kensington tvoří tři střešní zahrady - ve španělském, tudorovském a  anglickém stylu. Jejich součástí byl i vyhlášený noční klub a jezírko s plameňáky. Proč ten minulý čas? Loni je jejich majitel Virgin Group znenadání zavřel, prý kvůli nízké ziskovosti. 

Open Garden Squares London - Cannon Street

Hned vedle budovy Nomura je další dům s dechberoucí střešní zahradou. Výhled tentokrát zahrnuje i nádraží Cannon Street.

Open Garden Squares London - Barbican pop-up arden

Zahrady mohou vyrůst i na jiných neobvyklých místech. Toto je například první komunitní zahrada na nepoužívaném nástupišti v metru!

Open Garden Squares London - Tate community garden and Roccoco Chocolates garden

Komunitní zahrada v sousedství slavné Tate Gallery a ochutnávka kakaa na dvorku čokoládového obchodu Roccoco Chocolates ve čtvrti Belgravia.

Open Garden Squares London - The Deanery

Cestou do shakespearovského divadla Globe byste tuto myší díru snadno přehlédli - a přitom skrývá vchod do děkanství s krásnou zahradou a do tajné pidizahrady.

Open Garden Squares London - Christchurch Greyfriars garden

Kostel Christ Church Greyfriars byl rozbombardován během Blitzkriegu v roce 1940 a v jeho ruinách dneska najdete nádhernou růžovou zahradu.

Open Garden Squares London - Vestry House and Bunhill Fields

Zvláštní formou zahrad jsou také zelené plochy u kostelů a hřbitovy. Soukromá zahrada Vestry House se nachází na místě kostela, který lehnul popelem během požáru v roce 1666. Hrob Williama Blakea na hřbitově Bunhill Fields byl součástí komentované procházky po zahradách a parcích spojených s významnými literáty.

Koho moje fotky nalákaly, zapište si do diářů termín 8.-9. června 2019. Vstupenky za 15 liber jsou k dispozici do května, poté je cena vyšší. Součástí akce jsou i komentované prohlídky a procházky, které budou oznámeny později (doporučuji sledovat Facebook OGS, kde je vše vždy včas oznámeno).

V ceně vstupenky je i rozsáhlá brožura. Návštěvníkům ze zahraničí, kteří si zakoupili vstupenku v předprodeji, se nezasílá a musíte si o ni říct na místě, např. v zahradách, kde prodávají vstupenky.

Zahrad je otevřeno opravdu mnoho, proto doporučuji zaměřit se spíše na jednu čtvrť než zběsile přejíždět po městě. 

A protože počasí je nevyzpytatelné, nezapomeňte si přibalit i opalovací krém. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy se mi podařilo už v sobotu spálit tak, že jsem v neděli nemusela ani předkládat vstupenku - u vchodu se mi smáli, že je na mně až moc dobře vidět, že jsem den předtím hodně chodila po venku!

Komentáře

Oblíbené články