Proč je fajn cestovat sama

Proč je fajn cestovat sama

Od svých sedmnácti let jsem toužila podívat se do Paříže. Na tu cestu jsem se připravovala. Šetřila. Největší problém byl ale můj doprovod. Všude jsem četla o romantických cestách do Paříže ve dvou, jenže já jsem byla sama. Takže jsem dál šetřila a čekala na prince, se kterým pojedu do Paříže.

Žádný vhodný cestováníchtivý princ se ale neobjevil.

Pět let jsem snila o cestě do Paříže, až jsem se nakonec rozhodla jet sama. Koupila jsem si jízdenku a vyrazila. A nikdy jsem toho nelitovala (tedy až na tu sedmnáctihodinovou cestu autobusem, ale to je jiný příběh).

Po dvaceti letech zkušeností s cestováním sólo mohu říct, že nejtěžší na tomto typu cestování je rozhodnutí vydat se na cestu. Možná jste v podobné situaci jako já a nemáte s kým jet nebo váš partner nebo partnerka nesdílí vaše nadšení. Moje rada zní: neváhejte, vykašlete se na společenské konvence a jeďte. I kdyby do začátku organizovaně s cestovkou v rámci malé skupiny. Jinak si jednou budete vyčítat, že jste to neudělala.

Proč je tedy fajn cestovat sama?

Můžete si dělat, co chcete. Nemusíte se s nikým dohadovat, dělat kompromisy a nikdo se nebude ksichtit, když se budete chtít například v Londýně podívat, odkud odjížděl Harry Potter do Bradavic.

Můžete cestovat vlastním tempem. Možná ráda ponocujete a pak si přispíte, nebo jste naopak ranní ptáče a líbí se vám, když máte město jen pro sebe. Někde se chcete zdržet delší dobu. Klidně! Jste paní svého času, nikoho neomezujete a nikdo neomezuje vás.

Více vnímáte své okolí. Pokud cestujete s někým, nejspíš se spolu budete bavit, možná i něco řešit, a může se stát, že vám spousta věcí unikne. Když jste sama, soustředíte se jen na to, co je kolem vás.

Snáze potkáte nové lidi. Při svých cestách jen málokdy bydlím v hotelu. Většinou dávám přednost (hezkým) hostelům - a není to jen z finančních důvodů. V hostelu nejste nikdy sama a otázky: Co máte dneska v plánu? a Co zajímavého jste dneska dělali? bezvadně otvírají konverzaci. Navíc když například hledáte cestu, ve většině případů se najde někdo místní, kdo vám bude chtít pomoci a nejspíš se ze zvědavosti i zeptá, odkud jste. Takto začalo nejedno přátelství!

Získáte větší sebevědomí. Stačí opustit bezpečí domova a rodné země a z banálních věcí se stává dobrodružství. Jak se dostanu z letiště do města? Jak si koupím lístek na metro? Jak najdu ubytování? Kde se najím? Dokážu si objednat v cizím jazyce? Dokážu si nakoupit v supermarketu? Najednou zjistíte, že spoustu věcí zvládnete sama a dokážete přežít v cizí zemi.

Je v pořádku cestovat sama. Nebojte se zarezervovat si letenku nebo jízdenku a vyrazit!

Komentáře

Oblíbené články