Nezbytnosti: personal item

Každý, kdo cestuje letecky jen s příručním zavazadlem, má u většiny aerolinek povolen tzv. personal item.

Co je to personal item?

ČSA toto poměrně krkolomně překládají jako "malá osobní taška", což by mohlo především ženy navádět k tomu, aby si ke kabinovému kufru vzaly malou kabelku nebo nedjbože psaníčko.  A to by byla velká chyba!

Malá osobní taška totiž nemusí být tak malá, jak by se mohlo zdát. Povolené rozměry se u sice jednotlivých aerolinek liší, ale obvykle se pohybují kolem 40 x 30 x 20 cm. Pokud si vezmete, že příruční zavazadlo mívá velikost maximálně 56 x 45 x 25 cm, můžete prostřednictvím personal item navýšit kapacitu svých zavazadel skoro o polovinu.

Co by měl personal item mít?

Nikde není psáno, jak má personal item vypadat. Může to být tedy klidně kabelka, taška na notebook, batoh nebo kosmetický kufřík. Určitě je praktické, pokud se dá nosit i přes rameno nebo navléknout na rukojeť kufru, abyste měli při pohybu na letišti alespoň jednu ruku volnou. Protože se tato menší taška ukládá většinou pod sedadlo před vámi, je užitečné, když se taška dá bezpečně zapnout. Nikdo nechce lézt pod sedadlo a hledat tam vysypané věci z převrácené tašky!  Užitečné jsou i vnitřní a vnější kapsy, protože organizace není nikdy dost!

Můj personal item

Musím se přiznat, že výběr osobní tašky se u mě podobá hledání Svatého grálu. Vyzkoušela jsem leccos. Vím, že můj ideální personal item bude taška či kabelka, kterou běžně nosím - nic speciálního jen na cestování, protože to už z dálky křičí, že jsem turista. Vyloučila jsem batoh, protože zkrátka nejsem batohový typ. Potřebuji mít věci po ruce, což u batohu nejde. Navíc se většinou pohybuji ve městě a mám pocit, že batohy až nadměrně přitahují pozornost nenechavců. Taška by se měla dát nosit v ruce i přes rameno, respektive křížem přes tělo.

Malá osobní taška
Foto: Arket.com

Má současná kabelka (viz obrázek nahoře) je téměř ideální. Dostatečně prostorná, dá se nosit v ruce, přes rameno i křížem. Je z nylonu, je tedy lehká, přiměřeně voděodolná a dá se snadno čistit. Stylem zapadne do města a přežije i výlet do přírody. Má tři vnitřní kapsy. Je dostatečně pevná, aby stála bez opory. Potud super.

Má dva hlavní zápory, kvůli kterým mé hledání stále není u konce.

Zaprvé, má tmavou podšívku. Tady bych apelovala na návrháře kabelek: nikdy, ale opravdu nikdy ani neuvažujte o černé nebo tmavé podšívce. Taková taška je spíš černá díra než taška, zrakem se v ní nic nedá najít a všechno se musí lovit po hmatu. A já opravdu nemám vždycky náladu hrát si na losování Matesa!

Zadruhé, i když je jedna ze tří kapes na zip, je neprakticky malá a celkově na nic. Mám ráda, když do kapsy na zip mohu uložit peněženku nebo něco, co nechci ztratit, což v tomto případě nejde. Do kapsy sotva strčím ruku, a tak mi supluje kosmetickou taštičku. Bohužel i podšívka této kapsy je tmavá, takže něco najít je občas o nervy.

Co když není personal item povolený?

Jak jsem zmínila na začátku, personal item je povolený u většiny klasických aerolinek. Co když ale máte například letenku od Easyjetu nebo nejlevnější tarif od ČSA, které v sobě mají jen jedno zavazadlo? Tady se hodí trochu kreativity a improvizace.

Skládací látková taška

Místo kabelky, která by v kufru zabírala mnoho drahocenného místa, si vezmu malou plátěnou tašku přes rameno, do které vložím větší plochou koženou taštičku s osobními nezbytnostmi (pas, peněženka, mobil, klíče atd.). Před vstupem do letadla vyndám taštičku, plátěnku složím a dám do přední kapsy kufru. Z kožené taštičky si vezmu mobil s palubní vstupenkou a taštičku položím navrch do kufru. Než si sednu v letadle na místo, vyndám z kufru tašku i taštičku a vezmu si je s sebou. Z letadla vycházím s kufrem a taškou přes rameno - v tu chvíli to už nikdo nekontroluje.

Igelitka z duty free

Existuje ještě jeden trik, kterým se dá obejít zákaz druhého zavazadla na palubu. Většina společností povoluje nad limit tašku s nákupem z duty free. Stačí tedy nakoupit něco dostatečně objemného, abyste k tomu dostali větší igelitku, do které pak přihodíte i své osobní věci. Tramtadatá! (Pro jistotu se ale před cestou podívejte na webové stránky letecké společnosti, jestli nákup z duty free může být v samostatné tašce, nebo jestli se započítává do povoleného počtu zavazadel.)

Nezapomeňte, že každá cesta začíná u vás doma. Proto si pokaždé předem zkontrolujte na webových stránkách společnosti, se kterou letíte, povolené rozměry zavazadel a jejich hmotnost. Aerolinky čas od času udělají změnu, bohužel většinou směrem k menším rozměrům. Zároveň si přeměřte své tašky či kufry. Některé aerolinky jsou dost nekompromisní, co se týče překročení povolených rozměrů a hmotnosti - a vy určitě nechcete, aby vaše dovolená začala nějakou nepříjemností!


Komentáře

Oblíbené články