Brýle, nebo čočky?

Na cesty se vydáváme, abychom objevovali svět.

Občas náš zrak není ale dokonalý. To může být praktické například doma - všimli jste si, jak potřeba úklidu rapidně klesá, pokud si sundáte brýle? Na cestách se ale bez dobrého zraku neobejdeme. Potřebujeme číst cedule, jídelní lístky a vůbec vnímat svět kolem sebe. A to bez brýlí nebo kontaktních čoček nejde.

Brýle, nebo čočky



Mám si s sebou vzít brýle, nebo raději čočky?

Moje rada je: vezměte si pokud možno obojí!

Tak jako v každodenním životě my krátko-/dalekozrací střídáme brýle nebo čočky podle situací (např. čočky na sport), je i při cestování fajn být flexibilní. Já například nosím čím dál víc brýle. Mám pocit, že tím dodávám obličeji trochu barvy a kamufluji tak absenci makeupu. Zároveň ale nemám dioptrické sluneční brýle, proto mám pro tyto případy čočky a běžné sluneční brýle. Nebo naopak v mrazu dávám opět přednost čočkám, protože se na rozdíl od brýlí nezamlžují.

Co si vzít do letadla?

V letadle nosím za všech okolností brýle. Vím, že jsou lidé, kteří běžně létají s čočkami, já mám ale utkvělou představu, že to musí být hrozně nepříjemné. V letadle je velice suchý vzduch, což čočkám nesvědčí, navíc spánek nebo občasné šlofíky čočky dále vysušují. Za mě tedy v letadle jenom brýle!

Pár pravidel pro cestování s brýlemi

I když jsem zastánce cestování nalehko, nejsem úplný minimalista, co se brýlí týče. Pokud jste na tom se zrakem podobně jako já a nosíte brýle nastálo, jistě pochopíte mou hrůzu z toho, že se mi s brýlemi nebo čočkami něco stane a já nic neuvidím.
  • Pokud nosíte pouze brýle, cestujte pokud možno s dvěma páry. Pokud se jeden pokazí, máte pořád ještě druhý.
  • Předpokládám, že jedny brýle máte na sobě a druhý pár v tašce. Kdybyste ale z nějakého důvodu měli oba páry uložené, nedávejte je do nikdy do jedné tašky. Může se s ní něco stát nebo vám ji ukradnou a vy budete bez brýlí.
  • Pro klid duše si ofoťte předpis na brýle. V případě nouze si můžete nechat vyrobit nové.
  • Brýle ukládejte do pevného a odolného pouzdra. Když budete mít brýle na sobě, pouzdro poslouží i jako praktický obal na šperky nebo doplňky, případě jde do něj schovat hotovost.
  • Nezapomeňte si vzít čisticí hadřík a malý šroubovák - ten může být například součástí tužky.
  • Kontaktní čočky mám jednodenní. Nenosím je tak často, aby se mi dlouhodobější vyplatily. Při cestování odpadá nutnost přibalit si čisticí roztok - což znamená, že ušetřím místo v kosmetické taštičce s tekutinami, a navíc se nemusím bát, že nedodržím dostatečně hygienu při jejich čištění. 
  • Jako v případě brýlí je na místě paranoia - rozhodně si beru o jeden nebo dva páry čoček navíc!

A jak je to u vás: brýle, nebo čočky
Máte nějaké další tipy na cestování s dioptriemi? Sem s nimi!



Komentáře

Oblíbené články