Proč je dneska cestování na vlastní pěst snadné jako facka

Přidat popisek


1. Letadla jsou nové autobusy.

Když jsem se vydala na svou úplně první samostatnou cestu do Paříže v roce 1999, jela jsem pochopitelně autobusem, protože letadlo patřilo do kategorie luxusního cestování.

Jízdenka stála kolem dvou tisíc. Za stejnou cenu se jen několik let poté dalo dostat do Paříže a zpět low-costovými aerolinkami (kdo si pamatuje SkyEurope?).

Když jsem si v roce 2003 dopřála Paříž letecky v té nejlevnější kategorii letenek, zaplatila jsem pětimístnou částku. Před dvěma lety jsem hodně podobnou sumu dala za letenku do Japonska.

Ano, dá se namítat, že letecká doprava není ekologická a tak dále a tak dále, ale nástup nízkorozpočtových leteckých společností a konkurenční boj v cenách letenek je pro všechny s toulavými botami požehnáním.

2. Google Maps jsou zázrak.

Před lety se plánování cest před nástupem internetu podobalo plánování vojenských tažení.

Bylo třeba si zakoupit papírovou skládací mapu, dny a noci v ní ležet, hledat záchytné body v podobě pamětihodností a taktizovat při výběru ubytování.

Dneska si stačí vytvořit mapu pomocí sekce Moje místa, postupně si tam přidávat, co nás zajímá. Google Maps nejenže vše najdou samy, ale pomohou i při plánování trasy.

A když se dneska ztratíte někde s přístupem na internet, není třeba roztahovat mapu a točit se s ní jako na obrtlíku a marně hledat, kde to ksakra vlastně jste. Stačí ťuknout na mobilu na lokátor polohy v Google Maps a hotovo.

3. Výběr špatného ubytování je jen a jen naše vlastní hloupost.

Když hledáme ubytování, nemusíme se spoléhat na nasmlouvané hotely cestovních kanceláří nebo na zastaralé tipy z knižních průvodců. Je tady internet a s ním obrovské množství rezervačních webů, stránek zaměřených na hodnocení hotelů a v neposlední řadě i Google s tipy od cestovatelů.

Stačí se jen rozhodnout pro určitou oblast nebo městskou čtvrť, vyfiltrovat si ubytování na rezervační stránce, vytipovat si pár zařízení, ty si ještě zkontrolovat např. na Tripadvisoru a pak se rozhodnout.

Moje vlastní strategie pro výběr je následující: např. na Booking.com nechci nic s hodnocením pod 8 (ale spíš od 9 nahoru) a na Tripadvisoru pokud možno hodnocení kolem čtyř hvězd. Pro pořádek: nebavíme se tady o kategoriích hotelů. Já sama hledám ubytování spíše hostelového typu - chci ale čistotu, dobrou polohu nebo dobrou dostupnost MHD, a když se navrch přidá ještě osobitý styl nebo design, nebudu se zlobit.

4. Knižního průvod můžeme nechat doma (když si ho vůbec koupíme).

Pryč je ta doba, kdy knižní průvodce byl jediným zdrojem informací. Nejen o místech hodných navštívení, ale i o hotelích, restauracích a obchodech. Dneska je tento formát už poněkud vyčpělý. Vše se vyvíjí tak rychle, otvírají se nové hotely, restaurace a obchody a jiné zase zanikají, že tištěný průvodce nemůže tomuto tempu stačit. Vše se přesunulo na internet.

5. Internet.

Jak se kupovaly dřív letenky? Šlo se do cestovní kanceláře, kde se člověk musel spolehnout na výběr, který udělal pracovník kanceláře. Dneska se můžeme rozhodnout, jestli koupíme na stránkách leteckých společností nebo na letenkových serverech nebo jestli budeme zkoušet štěstí s ultralevnými chybovými tarify.

Jak se rezervovalo ubytování? Při své první cestě do Paříže jsem ráno po příjezdu volala do hostelu, jestli mají volno. Nebo jsem sice rezervovala předem, ale opět telefonicky. A  ještě někdy v roce 2003 jsem psala dopisy do hotelů ve Francii s žádostí o rezervaci a pak ji potvrzovala z pošty faxem, protože ani jedno z oněch zařízení nemělo webové stránky ani mail.

6. Mezinárodní platební karta je samozřejmost.

Už ve skalních dobách internetu bylo běžné, že i hostely požadovaly při rezervaci záruku v podobě čísla platební karty. Což byl velký problém, protože moje Visa Electron ke studentskému účtu nebyla mezinárodní a klasická Visa nebo Mastercard patřily se svými podmínkami do říše snů. Dneska už není třeba obcházel lépe situované příbuzné s prosíkem - když si otevřete v bance účet, musíte si jen vybrat, jestli chcete Visu, nebo Mastercard.

7. Mobil

Pokud bychom měli zvolit věc, která úplně nejvíc zjednodušila cestování, je to bezesporu mobilní telefon s internetem. Od rezervace letenek a ubytování po mapy, palubní vstupenky, průvodce a placení - vše se dá vyřídit z mobilu.


Bez čeho si už nedovedete představit cestování v dnešní době vy?


Komentáře

Oblíbené články