Proč je rolování ta nejlepší metoda balení na cesty


Dokud jsem neměla svůj současný kufr, byla jsem zvyklá skládat oblečení do komínků a rohy tradičně vycpávat ponožkami a dalším drobnějším oblečením. Navíc jsem si nechávala kufr odbavit, takže kosmetika byla volně rozprostřená tam, kam se vešla.

Pak jsem si koupila nový kufr, který splňuje rozměry kabinového zavazadla většiny leteckých společností, a objevil se problém. Konstrukce výsuvné rukojeti rozdělovala vnitřní prostor na zhruba třetiny, do kterých se mi ani náhodou nepodařilo nacpat své obvyklé komínky. Když jsem oblečení narovnala přes konstrukci, vše bylo zmačkané a navíc mi přišlo, že prostor není moc dobře využitý.

A tak přišlo na řadu rolování.

Rolování - nejlepší metoda balení
Vše srolováno na pětidenní pracovní cestu.


Dneska si myslím, že to je ta nejlepší metoda balení, a vlastně vůbec nechápu, jak jsem se bez ní mohla tak dlouho obejít.

Jaké jsou tedy výhody rolování?

1. Maximální využití prostoru. Existuje sice možnost rolovat jednotlivé kusy oblečení, mně se ale osvědčilo rolovat několik kusů najednou. Vytvořím tak jeden větší válec, který přesně zapadá do nepříliš širokého prostoru mezi konstrukcí rukojeti. Na jednu cestu potřebuji tři až čtyři role, do zbytku kufru se tak pohodlně vejde vše ostatní. (Doporučuji pořídit si kosmetickou taštičku v rozměru, který opět zapadá mezi výsuvnou konstrukci.)

2. Systematičnost. Když začínám balit, narovnám si všechno oblečení podle jednotlivých denních outfitů, případně podle kalhot nebo sukní, ke kterým přiřadím trička, košile nebo halenky. Po kontrole, že nic nechybí ani nepřebývá, dám na sebe jednotlivé druhy oblečení a začínám rolovat.

3. Přehled. Zvykla jsem si rolovat vždy jeden druh oblečení, a tak přesně vím, ve které části kufru co je.

4. Méně zmačkané oblečení. Mnozí tvrdí, že je rolováním zajištěno, že se oblečení nezmačká. Je pravda, že jsem ještě nikdy nemusela po vybalování v destinaci žehlit, ale je také pravda, že s sebou vozím minimum vysoce mačkavých materiálů. Držela bych se jednoduché poučky: čím pečlivěji si zabalíte, tím lépe bude oblečení po vybalení vypadat.

5. Geniální při balení domů. Možná jste už zažili situaci, kdy se balíte na návrat domů, a najednou zjistíte, že všeho je nějak víc, jako by to oblečení nabylo. Rolováním se vám ale podaří dostat část vzduchu pryč. Navíc je jedno, jestli něco zmačkáte, tak můžete klidně při balení přitlačit.

6. Ochrana křehkých suvenýrů. Do oblečení zamotejte suvenýry, které by se mohly mechanicky poškodit, např. hrníčky.

Na závěr jedno varování: i když je rolování skvělá metoda, není samozřejmě dokonalá. Vyžaduje jistou dávku zorganizovanosti: pokud například víte, že se budete chtít po cestě  ještě v letadle nebo na letišti převléknout, musíte si dát danou kombinaci oblečení při balení stranou, protože ze smotaných rolí nic lehce nevytáhnete.

Jak vypadá metoda rolování jednotlivých kusů oblečení, předvádí guru minimalistického životního stylu Marie Kondo:


Komentáře

  1. Rolování je super ne jen na cesty :-) . Já tak mám uložené i oblečení v šuplících. Oblečení nakupuju v bazaru a koukám tam snad každý týden, jestli tam nepřibyly nějaké pěkné kousky :-D . Sice máme oblečení hodně, ale přesto miluju, když můžu do skříně dát další "nové" kousky :-D .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené články