Co dělat při dlouhém přestupu ve Frankfurtu

Jen asi málokdo má Frankfurt nad Mohanem na svém seznamu míst, která musí vidět, než zemře. Pokud byste ale byli v situaci, kdy váš přestup na místním letišti trvá déle než pár hodin a vy máte před sebou děsivou vidinu půl dne na Terminálu 1, byla by škoda toto město nenavštívit.


Frankfurt nad Mohanem leží ve spolkové zemi Hesensko a se 700 000 obyvateli je pátým největším městem Německa. Sídlí zde významné banky (včetně Evropské centrální banky) a burza, probíhají známé veletrhy a místní letiště patří mezi důležité dopravní uzly. Město je kosmopolitní, cizinci tvoří téměř polovinu obyvatelstva - což znamená, že se na vás nikdo nebude divně dívat, když budete mluvit lámanou němčinou nebo přejdete rovnou na angličtinu.



Spojení mezi letištěm a centrem je vynikající, vlaky jezdí zhruba každých 15 minut a cesta na hlavní nádraží trvá asi 10 minut.

Na letišti sledujte cedule na nádraží regionálních vlaků a metra (S-Bahn).


Jízdenka se kupuje na nástupišti a nikde se neoznačuje. Má vytištěný čas zakoupení a od té chvíle začíná platit, proto si jízdenky nekupujte do zásoby! Vzhledem k tomu, že se ten samý den budete vracet na letiště, vyplatí se koupit si denní jízdenku, případně denní skupinovou jízdenku.


Ve vlaku si zkuste sednout vpravo ve směru jízdy. Jak se budete přibližovat k Frankfurtu, objeví se před vámi na chvilku panorama mrakodrapů. Pokud to ale nevyjde, nesmutněte, ještě si jich užijete. Frankfurt je totiž jedním z mála evropských měst, kde mrakodrapy tvoří centrum města.

Mrakodrap Main Tower s vyhlídkovou platformou.

CO VIDĚT

Römerberg - historické náměstí s radnicí. I když historické... Frankfurt byl na konci války bombardován a kromě katedrály se z původního středu města moc nezachovalo. Většina toho, co vidíte v centru dnes, byla postaveno až po válce. Na Römeru se v prosinci koná vánoční trh, který rozhodně stojí za návštěvu.



Katedrála - místo volby a korunovace císařů Svaté říše římské. Po dlouholeté rekonstrukci se skví v plné kráse a významnými úpravami k lepšímu prošla i čtvrť v sousedství. Z věže je výhled do okolí.



Eiserner Steg - lávka pro pěší přes Mohan, z níž se můžete kochat pohledem na mrakodrapy.



Kleinmarkthalle - tržnice v centru města, otevřená každý den kromě nedělí a svátků. Tip: když přijdete hned po otevření v osm hodin, budete mít tržnici skoro jen pro sebe.



Frankfurtská burza - možná jste někdy zaslechli názvy indexů DAX, Eurostoxx 50 atd. Tak tady tyto obchody probíhají. Jestli máte layover při návratu z New Yorku se Singapore Airlines, kde jste ve finanční čtvrti vystáli frontu na fotku s býkem, rozhodně potřebujete do sbírky ještě fotku s býkem a medvědem, kteří stojí před burzou ve Frankfurtu!



Goethův dům - přiznám se, že jsem v něm nikdy nebyla, ale Frankfurt je na svého rodáka náležitě pyšný, takže pokud je německá literatura vaše parketa, návštěva je povinná.

Muzeum komunikace, Filmové muzeum - protože do Frankfurtu jezdím služebně a moje pracovní doba se kryje s otvírací dobou, nemám moc příležitostí jít se podívat do místních muzeí a galerií. Nicméně v těchto dvou muzeích jsem byla a mohu je doporučit. Ve Frankfurtu najdete většinu muzeí podél řeky, proto když vás na procházce zaskočí změna počasí, je návštěva muzea skvělým nouzovým plánem.

Muzeum komunikace


Procházka podél Mohanu - při hezkém počasí není lepší způsob, jak si protáhnout končetiny ztuhlé ze sezení v letadle. Ve druhé polovině srpna se u řeky koná víkendový festival, kdy je vstup do muzeí zdarma a nabízí se speciální program, prohlídky a workshopy a oba břehy jsou obsypané stánky s jídlem.

I když by psa ven nevyhnal, má řeka atmosféru jak blázen.

CO OCHUTNAT

Ebbelwoi - místní jablečné víno, tak při degustaci pozor na množství, protože tenhle jabčák leze rád do hlavy. Kdyby vám jeho chuť přišla přeci jen příliš specifická, můžete si ho naředit minerálkou. Pozor: nikdy, ale opravdu nikdy, si ho nechtějte smíchat se šťávou nebo limonádou. Na to jsou místní hákliví.



Frankfurtské párky - jestli jste byli celý život zvědaví, jestli vůbec ve Frankfurtu znají frankfurtské párky, odpověď zní: ano! Jako suvenýr v konzervě si je při přestupu asi nepřivezete, protože s nimi neprojdete bezpečnostní kontrolou, můžete ale ochutnat "ty pravé a jediné" ve městě (například v Kleinmarkthalle).



Preclíky - prodávají se v pekařstvích i na ulici, jen tak i plněné, ale vždycky vynikající!



CO KOUPIT

Zeil - hlavní nákupní ulice. V sobotu místo naprostého nákupního šílenství, v neděli je všude - kromě restaurací - zavřeno. Jestli vás zajímá luxusní móda, doporučuji čtvrť kolem Goethestrasse nebo secondhand Aschenputtel u Kleinmarkthalle.

Obchodní dům MyZeil

Bären-Treff - můj naprosto nejoblíbenější obchod s jedlými suvenýry ve Frankfurtu. Maličký obchod, kde prodávají jen želatinové bonbóny (mezi které se infiltrovaly lékořicové sladkosti). Balení je po půl kile nebo kile a nabízejí i sezónní chutě. Včetně variant pro diabetiky a vegetariány.

Nejsmutnější pohled. Pokud také nechcete najít stažené rolety, musíte dorazit do 19 hodin. V neděli je zavřeno.

MUJI - japonský obchod s famózním papírnictvím a spoustou šikovných věcí na cestování. Tady jsem se poprvé setkala s pidikelímky a pidilahvičkami na kosmetiku, a to už roky předtím, než byly zavedeny limity na tekutiny v příručních zavazadlech. Ceny jsou spíše vysoké, ale vše je praktické a vysoce estetické.



Byli jste ve Frankfurtu? Jak se vám líbil? Teprve se do něj chystáte a chcete se na něco zeptat? Nechte mi vzkaz v komentářích tady nebo na Facebooku!

Frankfurt - město, kde mají mrakodrapy tvář!

Komentáře

Oblíbené články